Horisont-forelesning

Partikler og hvordan naturen er bygd opp

Hvordan oppdaget forskerne Higgs-partikkelen, og hva betyr det å oppdage nye partikler? Møt fysiker David Kaplan fra dokumentaren "Particle Fever".

Bilde fra partikkelakselleratoren i CERN
Dokumentarfilmen Particle Fever er et forsøk på å forklare den gigantiske partikkelakseleratoren i CERN, og hva det er forskerne ønsker å oppnå ved å gjenskape The Big Bang.

Hovedinnhold

"I dette foredraget vil jeg beskrive hvordan vi forstår naturlovene på det mest fundamentale nivået – kvantefeltteori – og hva betydningen av å oppdage nye partikler egentlig er.

Jeg vil  beskrive strukturen til dagens teori for naturen, inklusive den nyoppdagede Higgs-partikkelen, og hvilke gjennombrudd i partikkelfysikken vi arbeider mot i fremtiden."

David Kaplan, professor på Johns Hopkins University.

I tillegg til å være en internasjonalt kjent teoretisk fysiker så har David Kaplan en av hovedrollene i filmen «Particle Fever» som vises på Bergen Internasjonale Film Festival (BIFF) senere på kvelden. Horisontforedraget vil være en glimrende oppladning og bakgrunn for å se filmen (biletter og program se BIFF.no). På BIFF vil Kaplan vil også fortelle om hvordan filmen ble til og hvorfor.

Å kombinere foredraget med Particle Fever vil ikke bare gi et dypt innblikk i betydningen av Higgs partikkelen (Årets Nobelpris i Fysikk) men også hvilken gigantisk vitenskapelig innsats som er gjort for å påvise denne partikkelen og hva det betyr for vår forståelse av det universet vi lever i.

Arrangementet starter med snacks og forfriskninger i forkant av forelesningen. Åpent for alle.

Arrangementet ligger også på Facebook.

• Horisonter er en forelesningsserie om store vitenskapelige spørsmål og utfordringer. De blir arrangert av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, og er åpne for alle.

Vil du bli varslet om kommende Horisont-forelesninger? Send en e-post til Kristin Bakken, eller bli med i Horisont-gruppen på Facebook.