Utdanning

UiB-professor gir Danmark utdanningsråd

Ivar Bleiklie er plukket ut til et ekspertteam som skal veilede den danske regjeringen mot en ny utdanningsreform.

Ivar Bleiklie skal gi danskene utdanningsgråd i ett år.
Foto/ill.:
UiB

Professor Ivar Bleiklie ved Institutt for administrasjons- og organisasjonsvitenskap er oppnevnt som ett av syv medlemmer i et utvalg som skal gi forslag til en ny utdanningsreform for den danske regjeringen.

– Det er jo en ære å bli spurt om dette, sier Bleiklie.

Bleiklie har lang erfaring med å studere, sammenligne og evaluere høyere utdanningssystemer. Blant annet var han med på den omfattende evalueringen av Kvalitetsreformen.

Kvalitet i høysete
Utvalget, som er oppnevnt av utdannelsesminister Morten Østergaard, skal komme med forslag som angår kvalitet i utdanningen, frafallsproblematikk og bedre sammenheng mellom utdanning og arbeidsmarked.

– Kvaliteten av den høyere utdanningen er alfa og omega for at Danmarks enorme investeringer i utdannelse fører til jobb for den enkelte og vekst i samfunnet, sier Østergaard til fivu.dk, og fortsetter.

– Vi skal utfordre hver enkelt til å nå sitt fulle potensial og vi skal sikre at vi ikke mister en eneste arbeidsplass fordi vi ikke har folk med de rette kvalifikasjonene.

Åpent sinn
Det første møtet er 29. november. Utvalget skal møtes rundt 10 ganger og skal ha ferdig en innstilling til den danske regjeringen ved utgangen av 2014.

UiB-professoren har ingen planer for hvilke råd han skal gi enda.

– For det første må jeg høre hvilke behov og problemer danskene står overfor før jeg kan komme med konkrete råd. Men det er klart at de nordiske landene har en del å lære av hverandre, selv om universitetene i Norden har gjennomgående  høy kvalitet.

– Danskene har allerede latt seg inspirere av norske reformer når det gjelder finansieringsordninger, som for eksempel belønning av publikasjonspoeng, sier Bleiklie.