Konferanse

Hva gjør vi med Nygårdsparken?

Rektor Dag Rune Olsen håper tirsdagens konferanse om åpne russcener vil føre til konkrete løsninger.

Portrettfoto av rektor Dag Rune Olsen i Nygårdsparken
Rektor Dag Rune Olsen i Nygårdsparken.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Tirsdag 3. desember inviterer Universitetet i Bergen til en konferanse og debatt om åpne russcener. Forskere fra inn- og utland, lokale beslutningstakere og ressurser i rusomsorgen vil delta.

Konferansen på Studentsenteret er allerede fulltegnet, men den vil bli streamet på nettet, og du kan følge og delta i debatten med emneknaggen #ruskonferanse på Twitter.

Se hele programmet her.

Zürichs fire pillarer

Første taler på programmet er professor Ambros Uchtenhagen fra Universitetet i Zürich.

På slutten av 1980-tallet hadde rusproblemene i Zürich blitt uutholdelige. Rusavhengige strømmet til både fra resten av Sveits og nabolandene, og fra 1975 til 1992 økte antallet injiserende rusavhengige i byen fra 4000 til 30.000. Mange av disse samlet seg i Platzspitz park, og da politikerne vedtok å stenge parken ble problemene bare verre.

Professor Uchtenhagen er talsmann for en strategi med fire pillarer:

1. Forebygge rusbruk
  2. Behandling av rusavhengighet
  3. Lovutøvelse
  4. Skadereduksjon, herunder lavterskelutdeling av metadon, sprøyterom og heroinbehandling.

Ifølge Uchtenhagen har de åpne russcenene i Zürich nå nærmest forsvunnet, og det har vært nedgang både i heroinbruk, overdosedødsfall, HIV-smitte og narkotikarelatert kriminalitet.

På konferansen skal Uchtenhagen snakke om erfaringene fra Platzspitz, eller ”Needle park” som den ble kalt av blant andre New York Times.

Nygårdsparken i Europa

Professor emeritus Helge Waal deltar på konferansen med innlegget ”Nygårdsparken i Europa: lærdommer fra seks europeiske byer”. Han mener den åpne russcenen i Nygårdsparken er et eksempel på et velkjent fenomen.

– Problemene i Zürich var blant de mest ekstreme og tiltakene bør sees i lys av dette. Men noen av de grunnleggende prinsippene er viktige også i Bergen, sier han.

Sist i sesjonen om åpne russcener kommer instituttleder Svanaug Fjær fra Universitetet i Stavanger. Hun vil snakke om hvordan forholdet mellom moral og kunnskap er et hinder for å løse problemet i parken.

– Både kravet om mer kunnskap og kravet om å gjøre det som er riktig har forhindret aktive handlinger for å forsøke å løse problemet. Det har også blitt en sovepute for å ikke ta hensyn til de legitime ønskene og behovene til dem det virkelig gjelder; de narkomane, sier hun.

Ønsker konkrete forslag

Rektor Dag Rune Olsen tok til orde for å arrangere konferansen kort tid etter at han tiltrådte som rektor ved Universitetet i Bergen i sommer.

– Målsettingen er at konferansen skal munne ut i konkrete forslag til tiltak for å fjerne den åpne russcenen: til det beste for de rusavhengige selv, beboerne, ansatte og studenter på Nygårdshøyden, og ikke minst Bergen som en by man kan være stolt av og trygg i, sier han.