Museumsprosjektet

Byggestart på Universitetsmuseet

Statsbygg starter nå rehabiliteringen av Universitetsmuseet i Bergen. Den nye aulaen skal tas i bruk i 2015.

Museumsprosjektet
Rektor Dag Rune Olsen og tidligere rektor Sigmund Grønmo fra Universitetet i Bergen; underdirektør Arne Hovden fra Kunnskapsdepartementet; administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen fra Statsbygg.
Foto/ill.:
Walter Wehus

Mandag 10. mars ble ble byggestarten markert på Universitetsmuseet i Bergens Naturhistoriske samlinger. Presse, politikere, og representanter fra universitetet, Universitetsmuseet, Kunnskapsdepartementet og Statsbygg var til stede.

– Dagen i dag føyer seg inn i rekken av viktige datoer for vår ærverdige museumsbygning. Den åpnet i 1865 i forbindelse med en stor internasjonal fiskeriutstilling, og siden da har flere av vitenskapshistoriens største navn hatt sitt virke i denne bygningen, blant annet Fridtjof Nansen, D.C. Danielsen og Gerhard Henrik Armauer Hansen, sa rektor Dag Rune Olsen i sin tale.

Han takket spesielt tidligere rektor Sigmund Grønmo, som gjorde Museumsprosjektet til sin hjertesak.

– Rektor Sigmund Grønmo sa at "den nye aulaen i universitetets monumentale museumsbygning skal bli en flott festsal og en storstue for hele Vestlandet". Det er en ambisjon en slik bygning verdig, og det viser også UiBs ønske om å by på oss selv til byen og hele regionen, sa Olsen.

Forseglet tidskapsel

Som den del av seremonien ble det gjort klar en forseglet tidskapsel som skal bygges inn under restaureringen. Denne skal gi et representativt bilde av tiden vår til fremtidens forskere og inneholder:

• årets mynter og frimerker
  • dagens aviser
  • et fargetrykk av Norges riksvåpen
  • tegninger og situasjonsplan av bygget
  • Gjestelisten og invitasjonen til seremonien
  • To brosjyrer om Universitetsmuseet.

Flytter en million objekter

Universitetsmuseet stengte dørene 1. november 2013 for å forberede restaureringen. Blant annet skal alle deler av samlingene som er mulig å flytte, overføres til nye magasiner.

– Det er en av de største samlingene i landet, med langt over en million objekter. Det er betydelige utfordringer når disse skal flyttes, rengjøres og desinfiseres. Det er omtrent som å gjøre rent til jul; det er hardt arbeid, men det er verdt det når man tenker på resultatet. Vi vet at tilbudet til publikum kommer til å bli mye bedre etter dette, sier museumsdirektør Henrik von Achen.

Slik blir aulaen

Det er i sørfløyen av museet Statsbygg nå begynner arbeidet. Tidligere rommet denne fløyen blant annet en stor foredragssal, men denne ble bygget om til kontorer og lesesalsplasser på 1960-tallet. Nå skal det igjen bli en stor universitetsaula i denne delen av bygget.

Den nye aulaen skal ha 500 sitteplasser, og brukes til mange ulike formål. Ikke bare skal den danne ramme rundt universitetets store mareringer, men den kan også tas i bruk ved konferanser, seremonier og arrangementer i og utenfor akademia. Studentersamfunnet, som er Vestlandets største politisk uavhengige plattform for samfunns- og kulturdebatt, vil kunne ta i bruk aulaen. Det samme vil Griegakademiet, som nå får en sårt tiltrengt stor konsertsal til sine talentfulle musikere.

Aulaen skal åpne i andre halvår av 2015. Denne første delen av prosjektet har en kostnadsramme på 328 millioner kroner.

Den andre delen av rehabiliteringen omfatter midtdelen og nordfløyen av museet, og har en kostnadsramme på 350 millioner kroner. Planen er at museet kan åpne igjen andre halvår 2018, men det fordrer en bevilgning på Statsbudsjettet i 2015.