Hjem
Aktuelt
Kulturarv

UNESCO-direktør åpnet konferanse ved UiB

– Jeg kan knapt tenke meg et bedre sted å jobbe mot å styrke natur- og kulturarven i bærekraftig utvikling enn Bergen, sier UNESCO-direktør Irina Bokova.

Foto/ill.:
Elin Stensvand

Den internasjonale UNESCO-konferansen finner sted ved Universitetet i Bergen mandag 24. mars til onsdag 26. mars. Målet er å komme frem til konkrete planer for hvordan vi bedre kan ivareta kulturarven vår.

 

Bærekraftige Bergen

– Jeg kan knapt tenke meg et bedre sted å jobbe mot å styrke natur- og kulturarven i bærekraftig utvikling enn Bergen, sa generaldirektøren i sin tale og påpekte at ingen utvikling er bærekraftig uten kultur.

Ifølge Bokova så man tidligere på kultur som noe som var knyttet til fortiden, mens utvikling var fremtiden. Nå blir kultur ansett som en viktig drivkraft for bærekraftig utvikling.

– Kulturen vår er det vi er. Vi bygger aldri fra grunnen, vi bygger på fortiden. Denne ideen har dype røtter i det norske samfunnet, understreket hun.

 

Betydning for lokalsamfunn

Tora Aasland leder den norske UNESCO-kommisjonen og sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen ønsket hun deltakerene velkommen til konferansen. Olsen kommer selv fra Røros, som har plass på UNESCOs verdensarvliste, og understreket derfor hvor mye denne statusen kan bety for et lokalsamfunn.

I dag har Norge syv områder som er vernet gjennom UNESCO-vedtak. I tillegg har Bergen inne en søknad om å bli UNESCOs Creative City of Gastronomy. Det jobbes også med en søknad om å få Nordhordaland til å bli UNESCOs første biosfæreområde i Norge.

 

Konferansen blir streamet her.