Christiekonferansen 2014

Vant skrivekonkurranse med solidarisk budskap

Vi må samarbeide for å håndtere klimaendringene. Det nytter ikke å sitte på hver vår tue. Det er hovedbudskapet i vinnerteksten til UiBs og BTs skrivekonkurranse.

Ragnhild Freng Dale vant BT og UiBs skrivekonkurranse med "Stormberedskap på åpent hav". Her er hun sammen med konferansier for Christiekonferansen 2014, Siri Lill Mannes.

Ny teknologi gir nye muligheter for å beskytte oss mot indre og ytre trusler: sykdom, terror, matmangel og klimaendringer. Men hva gjør teknologien med oss og verden vi lever i?

Politisk aktiv i klimasaken

Dette var spørsmålet som skulle trigge alle under 30 år til å sende en tekst til UiBs og BTs skrivekonkurranse. Ragnhild Freng Dale tok utfordringen, og vant dermed hele konkurransen med «Stormberedskap på åpent hav». Stipendiaten i antropologi ved Universitetet i Cambridge mottok prisen på Christiekonferansen 2014. Ved siden av studiene er hun politisk aktiv i klimasaken.

– Jeg skriver ofte politiske innlegg knyttet til klimasaken, men denne gangen ønsket jeg å kommunisere på en annen måte, mer metaforisk. Det er veldig hyggelig å få annerkjennelse for måten jeg skriver og formidler på, sier Dale.

Flåte, ikke kajakk

«I en urolig sjø er en flåte med kraft til å motstå bølgene helt klart å foretrekke fremfor en enslig kajakk,» skriver Dale.

– Jeg ønsker å få frem at bare ved å jobbe sammen kan vi oppnå et bærekraftig samfunn. Det er ikke bare de store kreftene, men også de små – altså oss, som må handle i et samspill. Vi påvirker hverandre. Det å bygge en fremtid sammen er noe av det vakreste man kan gjøre som samfunn, som land og som verden, sier Dale.

Øye for solidaritet

Det manglet ikke på rosende ord fra juryen, som besto av BT-journalist Liv Skotheim, UiB-professor Nina Øyen og Vebjørn Innsett Hurum fra Studentersamfunnet i Bergen og studentmeninger.no.

– Vi fikk inn mange velskrevne tekster med stort spenn, men Dales tekst traff juryen aller best. De likte spesielt bildet av den enslige kajakken mot flåten. Hun har et øye for solidaritet, og teksten er levende og godt skrevet, sa BTs sjefredaktør Gard Steiro

Rosende ord gikk også til Martin Inderhaug med "Matsituasjonen– et sterkt symbol på vårt moderne risikosamfunn" og Hilde Vedvik Thomassen med "Når den «flinke piken» blir gründer". Disse kom på andre og tredje plass.

Alle de tre vinnerne fikk en iPad, årsabonnement på Bergens Tidende og billetter til Christie-konferansen.

Les vinnerteksten her.