Christiekonferansen 2014

Forventningen om katastrofe fører til handling nå

- Denne forventningen har allerede satt i gang politisk handling, innovasjon og tenkning. Det sa professor Ulrich Beck, på Christiekonferansen 2014.

Det er forventninger om katastrofe som skaper handling. Da er det viktig at politikerene velger å fokusere på de riktige risikoene for katastrofe, mener Ulrich Beck, tysk sosiolog og professor.
Foto/ill.:
Marit Hommedal

Hovedinnhold

Den tyske sosiologen og professoren ved London School of Economics, åpnet Christiekonferansen 2014 med sitt foredrag om hvordan forventingene om en klima-katastrofe allerede er i ferd med å endre den politiske strukturen i verden.

- Globalt og nasjonalt er det vanskelig å få øye på disse politiske endringene, men i verdensbyene er de mer synlige.  I de største byene, for eksempel i Asia, er det stadig mer politisk handling og innovasjon trigget av klimaendringene. Jeg tror det henger sammen med at bevisene for klimaendringene er lettere å få øye på i de største byene, sa Bech.

Ungdom mest opptatt av globale problemer

I et prosjekt støttet av Europeisk forskingsråd (ERC), skal Bech finne ut mer om hvordan forventing om klima-katastrofe trigger nye risiko-fellesskap, som verdensbyer.

På Christiekonferansen slapp han ett av de første resultatene fra forskningsprosjektet. Resultatene gir grunnlag for optimisme. De viser nemlig at ungdom i alderen 13 – 18 år er svært opptatt av global risiko.

- Resultatene viser at ungdom i denne aldersgruppen er mer opptatt av globale problemer enn lokale og nasjonale. Det viser at verden er i ferd med å endre perspektiv, og at global risiko og klimaendringer vil bli viktigere i fremtiden, sa Bech.

Må velge de riktige risikoene

Han presiserte at media har, og vil ha, en viktig rolle i å gjøre risikoene synlige slik at forventinger om katastrofe skaper handling. De må imidlertid velge de riktige risikoene.

- Det er for mye katastrofe i luften nå. Dette er skapt av mediene som konkurrerer om den verste katastrofen. Ofte overfokuserer de på lite relevante risikoer. Det er viktig for politikerne å være klar over dette. De må velge å fokusere på de relevante globale risikoene slik som klimaendringene, sier Beck.

Les mer om Becks teorier i Atle Møens kronikk i BT. Møen er førsteamanuensis på sosiologisk institutt, UiB.