Grunnlovsjubiléet 2014

UiB åpnet grunnlovsutstilling

Med gatekunst og interaktive installasjoner vil Universitetsmuseet i Bergen skape debatt om demokrati og ytringsfrihet.

Grunnlovsåpning 2014
Med interaktive installasjoner skal publikum bli kjent med grunnloven og dens utfordringer.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Utstillingen ”Vi 1814-2014”  viser utviklingen av grunnloven fra 1814 til i dag. Den stiller også grunnleggende spørsmål ved ytringsfrihet og demokrati i dagens Norge, sier rådgiver Jo Høyer ved Universitetsmuseet i Bergen.

”Vi 1814-2014”  er Universitetet i Bergens (UiB) grunnlovsutstilling og åpner selve grunnlovsjubileet som foregår fra 12. til 17. mai.

Vil provosere ungdommen

På tross av at utstillingen foregår ved De kulturhistoriske samlinger, er det kun to gjenstander som stilles ut. Den ene er en herskapelig stol. Stolen henviser til at kongens stol sto tom i 1814, og symboliserer overgangen fra fyrste- til folkemakt.

Den andre gjenstanden er selve grunnlovspressen, som skulle brukes ved Eidsvoll i 1814. Den gamle militære feltpressen ble imidlertid aldri brukt, fordi den fungerte for dårlig. Grunnlovsmennene måtte derfor ty til høytlesning og nedskriving for hånd.

I tillegg til de to klassiske museumsgjenstandene, så bruker museet også litt annerledes uttrykksformer. Alt fra installasjonstuneller til gatekunst tas i bruk.

– Vanligvis er det gjenstander som stilles ut på museet. Men med de nye utstillingsformene vil vi sette fokus på noen ideer, som skal provosere, engasjere og særlig få det unge publikumet til å stille spørsmål om dagens demokrati, sier Høyer.

I grunnlovens ånd

Jussprofessor Jørn Øyrehagen Sunde mener at denne interaktive utstillingen uttrykker grunnlovens ånd i mye bedre enn det å stille ut gjenstander.

– I denne interaktive utstillingen får vi lov til å utforske hva vi mener om vårt samfunn og hvilke verdier vi ønsker å legge vekt på i fremtiden. Det er noe helt annet enn det å bli bevisstgjort gjenstander som har vært en del av fortiden, sier Øyrehagen Sunde, som åpnet grunnlovsutstillingen.

Jussprofessoren legger til at folk over 40 gjerne er vant til å motta kunnskap passivt ved å se på historiske gjenstander i et museum. Men for de unge i dag, så passer utstillingen utmerket. De er vant med å interagerer og diskutere på en helt annen måte enn før, mener han.

– Vi trenger ungdommens mot til å inngå i dialog, i en tid som er veldig omskiftelig og der Norge blir mer og mer en del av internasjonalisering, sier Øyrehagen Sunde.

Setter tankene i sving

Prorektor Anne Lise Fimreite, som er leder for programkomitéen for grunnlovsjubileet, er svært begeistret for utstillingen.

– Jeg synes utstillingen er helt fantastisk. Den setter tankene i sving og man begynner å tenke hva grunnloven egentlig er og hva den gir oss i Norge, sier hun.

Prorektor mener at utstillingen passer svært godt som jubileets startskudd.

– Det er noe med det visuelle og noe med det å nærmest kunne ta og føle på utfordringene med grunnloven fra 1814 frem til i dag og hva den blir i fremtiden, sier Anne Lise Fimreite.

Utstillingen åpnet 12. mai klokken 12 og er åpen for alle. Etter planen skal den vare i tre år.

Jo Høyer er prosjektleder, Anne Aspen er utstillingsarkitekt og Margareth Hosøy er museumspedagog for utstillingen.