Fadderuken

Fadderne forbereder studiestart

Nesten 1000 frivillige vil ønske de nye studentene ved Universitetet i Bergen velkommen i august. Fadderkurs og faddervakter er blant tiltakene som skal gi dem en best mulig start.

Fire faddere i samtale utenfor jussbygget på Dragefjellet.
Anette Walaker (juss, f.v.), Maren Myklebust Moe (juss), Kristian Wik (medisin) og Bernt Johnny Vo (tannpleie) er med i årets fadderstyre og gleder seg til å vise de nye studentene Bergen.
Foto/ill.:
Ingunn Halvorsen

– Kle oss ut!
– Grille og drikke øl.
– Vise dem rundt i byen.
– Ta dem med på disseksjonssalen!

Professor Roger Strand har nettopp spurt 200 faddere fra det juridiske og det medisinsk-odontologiske fakultet om hva de vil gjøre når de nye studentene kommer i august.

– Hva hvis et av fadderbarna dine er 47 år? Eller kommer fra Georgia? Eller går kledd i nikab? Vil du justere planene? utfordrer Strand.

Det summer intenst langs benkeradene. Fadderne er samlet til kurs om kulturforståelse og rus. I august møtes de igjen til del to, som handler om beredskap og sikkerhet, førstehjelp, rolleforståelse og media.

Viktig uke for vennskap

– Målet med kurset er at fadderne skal bli tryggere i rollen sin og få kunnskap som gjør fadderuken best mulig for alle. Vi ønsker også at kurset skal virke rusforebyggende, sier fadderkoordinator Christine Wigestrand.

Tilbakemeldingene viser at to av tre deltakere var godt fornøyde med første del av kurset.

Dette er andre året Universitetet i Bergen arrangerer et omfattende fadderkurs.

– Det er viktig for oss å ta godt imot de nye studentene. Fadderuken bidrar til at de får nye venner, blir kjent med byen og kommer godt i gang med studiene. Fadderstyret og fadderne gjør en kjempejobb, godt hjulpet av fagmiljøene, sier viserektor for utdanning Oddrun Samdal.

For fjerde år på rad støtter universitetet fadderuken med 500 000 kroner til faglige, kulturelle og sportslige aktiviteter.

Følger ferskinger hjem

I fjor startet studenter ved de ulike studiestedene i Bergen en ordning med faddervakter. Frivillige vakter går natteravn for å gjøre byen tryggere for nye studenter.

– Ordningen var veldig vellykket i fjor, og i år har vi utvidet fra en til to uker. Vi kan følge folk til bussen, forklare veien til dem som er nye i byen eller hjelpe en som har blitt frastjålet lommeboken. Kort sagt: være synlige og bidra der det trengs, sier faddervaktleder Helga Grønlund Hodne.

Hun har 40 frivillige på listen allerede og håper å få med seg mellom 200 og 300 før første vakt den 11. august. Faddervaktene er på Facebook og tar imot påmeldinger via eget skjema.