Hjem
Aktuelt
Academia Europaea

Academia Europaea åpnet hub i Bergen

UiB, NHH, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune etablerte Academia Europaea knowledge hub Region Bergen fredag 30. Mai. Akademiet skal fremme bergensregionens forskning og næringsliv i Europa.

Academia Europaea Bergen
Partene møttes til en seremoni på Sjøfartsmuseet i forbindelse med den formelle etableringen av Academia Europaea Knowledge hub Region Bergen. Fra venstre ser vi: NHH-rektor Frøystein Gjesdal, president i AE Lars Walløe, Visepresident i AE Ann Buttimer, administrerende sekretær i AEs londonkontor David Coates, administrerende direktør i Business Region Bergen Ole Hope og UiB-rektor Dag Rune Olsen.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

Academia Europaea er et felles europeisk vitenskapsakademi. Akademiets mål er å påvirke samfunnsutviklingen i Europa i tett samarbeid med europeiske politiske institusjoner.

Den nyetablerte bergenshuben vil fremover fokusere på kunnskap rundt energi, sjømat, maritim transport, internasjonale relasjoner og havområder i nord og i Arktis. Huben har således fått en viktig europeisk oppgave, som kan bli nyttig for næringene og forskningen i bergensregionen.

– Med deltakelse i huben får vi tilgang til et europeisk akademisk nettverk med høyt faglig nivå. Denne typen akademier har også fått en større rolle til å påvirke både europeiske og lokale politikere i forsknings- og samfunnsrelevante spørsmål, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen. Han trekker frem etableringen av European Research Council som eksempel.

Academia Euorpaea Knowledge hub Region Bergen bygger på en nordisk modell med europeisk tilhørighet. Bergen har allerede knyttet relasjoner med vennskapsbyene Århus og Gøteborg.

Ved å etablere en hub i Bergen, får Academia Europaea fire organisasjoner som dekker ulike deler av Europa. Øst-Europa dekkes av Knowledge hub Wroclaw, Sør-Europa dekkes av Knowledge hub Barcelona og Bergen dekker nordlige Europa. Hovedkvarteret er i London.