Hjem
Aktuelt
Holbergprisen 2014

Vant Holbergprisen i skolen med forskning på kvener

Elvbakken skole vant Holbergprisen i skolen med et forskningsprosjekt på hvordan kvener har blitt usynliggjort i Norge.

Holbergprisen
Prisvinnerne, Eline Loe Rønvik og Olivia Høegh-Omdal Paulsen, mottok diplom og gratulasjoner fra Holbergprisvinner, Michael Cook.
Foto/ill.:
Marit Hommedal

Hovedinnhold

Vinnerne av førsteplassen, Eline Loe Rønvik og Olivia Høegh-Omdal Paulsen, var tydelig rørt over rosende ord under prisutdelingsseremonien for Holbergprisen i skolen onsdag 4. juni.

– Det har vært utrolig givende å være med på dette eventyret. Vi har lært så mye. Det har vært helt fantastisk! sa Olivia Høegh-Omdal Paulsen på vegne av de to lykkelige prisvinnerne.

Hun og Eline Loe Rønvik vant Holbergprisen i skolen for et prosjekt om kvenenes identitet. De viste at usynliggjøringen av kvenene i stor grad skyldes usynliggjøring og skambeleggelse av språket deres. Kvenenes språk ble først i 2005 anerkjent som et minoritetsspråk i Norge.

 

– Imponerende forskning

Næringsminister Monica Mæland leste opp juryens begrunnelse under seremonien, før vinnerne fikk utdelt prisen av årets vinner av Holbergprisen, Michael Cook.

– Et glimrende forskningsprosjekt, empirisk rikt og utmerket formidlet. Solid, informativ og imponerende forskning, oppsummerte Mæland.

Prisen ble delt ut på Bergen Katedralskole. Ludvig Holberg var selv elev på denne skolen for over tre hundre år siden, men da i den gamle skolebygningen på den andre siden av Domkirken.

 

Lego-forskning på tredjeplass

Andre og tredje plass gikk til henholdsvis elever fra Langhaugen skole og Bergen Katedralskole, med forskningsprosjektene «Livet med gullbilletten» og «Lego – en bremsekloss for utviklingen».

Totalt kom det inn 36 bidrag fra 12 ulike skoler i konkurransen.

Lærerstipendet 2014 gikk til Fredrik Hasler, lærer ved Askim videregående skole. Han fikk stipendet for sin rapport om hvordan klassen hans arbeidet med Holbergprisen i skole-prosjektene.