Hjem
Aktuelt
Miljø

UiB blir klimapartner

Universitetet i Bergen og 13 andre virksomheter ble med i Klimapartnere Hordaland på lanseringen 4. juni.

Bilde fra underskrivingen av avtalen
Prorektor Anne Lise Fimreite fra Universitetet i Bergen og Klima- og naturressurssjef i Hordaland Fylkeskommune Gudrun Mathisen fra underskriver avtalen.
Foto/ill.:
Walter Wehus

Hovedinnhold

Byrådsleder i Bergen Ragnhild Stolt-Nielsen holdt åpningstalen på oppstartsmøtet for klimanettverket, hvor hun fremhevet klimasaken som en av de viktigste politiske sakene i vår tid. Stolt-Nielsen sa at mens klimaspørsmålet angikk hele kloden, er det lokalt vi kan gjøre den største forskjellen.

– Signeringen av denne avtalen er en viktig symbolsk handling, men den skal ikke følges opp av symbolsk politikk. Kunnskapsbaserte løsninger skal gå foran. Hordaland utgjør ti prosent av Norges befolkning, men vi sitter på tjue prosent av kunnskapen. Om ikke mer, la hun til.

 

Norges største klimanettverk

Som medlem i nettverket forplikter universitetet og de andre partnerne seg til

  • utarbeiding av klimafotavtrykk
  • å gjennomføre miljøsertifisering
  • å legge planer for reduksjon av klimagassutslipp
  • betaling av medlemskontingent
  • og at toppledelsen deltar i nettverket.

UiB er medstifter av Klimapartnere Hordaland, og sitter i styringsgruppen for nettverket. Allerede fra starten av teller nettverket 14 virksomheter (se faktaboks) med over 40.000 ansatte, noe som gjør det til det største offentlig-private nettverk for systematisk klimaarbeid i Norge.

 

UiB bidrar på to måter

På oppstartmøtet holdt Helge Drange fra Bjerknessenteret for klimaforskning et foredrag om klimaendringer, og prorektor Anne Lise Fimreite holdt innlegg om universitetets arbeid med miljø.

Fimreite forteller at UiB har minst to oppgaver knyttet til klima- og miljøspørsmål:

– Det ene er å bidra med forskning og kunnskap, og vi har fremragende fagmiljøer på disse områdene som vi er veldig stolte av. Det andre er som samfunnsaktør og en stor arbeidsplass i byen. Det er summen av alle de små tiltakene som vil gjøre en stor forskjell, sier hun.

Prorektor berømmet også studentene som har jobbet for å dra UiB i en grønnere retning.

– Vi må gi mye ros til studentene våre som har presset på og utfordret oss i ledelsen. De er en stor ressurs for oss, sier hun.

 

Miljøarbeid på UiB

I april vedtok universitetsstyret at UiB skal bli sertifisert som Miljøfyrtårn. Samtidig er alle bygningene til universitetet energimerket, og det gjennomføres ENØK-tiltak, installeres bevegelsessensorer på lysbrytere og nattsenking av temperaturer.

UiB har redusert antall parkeringsplasser med tretti prosent siden høsten 2012, og bygget ut trygge og låsbare sykkelparkeringer for ansatte og studenter.

Den første internasjonale nettstudiet til UiB vil også være innen klimaområdet.

Les mer om hva UiB gjør for å oppnå en mer miljøvennlig drift.