Hjem
Aktuelt
Holbergprisen 2014

En ydmyk takk

Holbergprisvinner Michael Cook mener flaks og gode hjelpere er årsaken til at han fikk prisen for 2014. Nils Klim pris-vinner Terje Lohndal takket sin far.

Holbergprisen
En ydmyk professor Cook mottok Holbergprisen 2014 fra kronprins Haakon Magnus i Håkonshallen den 4.juni.
Foto/ill.:
Marit Hommedal

Hovedinnhold

Michael Cook og Terje Lohndal mottok prisene fra kronprins Haakon Magnus under den høytidelige prisoverrekkelsen i Haakonshallen 4.juni.

– Jeg har nytt godt av en god porsjon flaks. Jeg har vært utrolig heldig med mine lærere, mine venner, min kone og med de som har gitt meg de to jobbene jeg noen sinne har hatt, sa Cook i sin tale.

Vil skape orden av kaos

Han understreket alle disse gode hjelpernes betydning for måten han jobber på. Forenkling, å tenke utenfor boksen, og et behov for å skape klarhet, er ifølge Cook det han etterstreber i sin forskning.

Professor Cook fortalte også en anekdote fra barndommen, da han som syvåring var med faren på utgravning på det stedet der det gamle Smyrna lå, noen kilometer nord for den moderne tyrkiske byen Izmir. På et tidspunkt oppsto det to problemer, fortalte han:

– Det første dreiet seg om et rom i et hus som stammet fra det syvende århundre f.Kr, som var så lite at en tyrkisk arbeider ikke hadde plass til å svinge hakken; det andre var meg – jeg løp rundt omkring og var en plage. Noen kom på en strålende idé som løste begge problemene: De utstyrte meg med en liten hakke i barnestørrelse og satte meg i gang med å grave ut rommet.

Cook forteller at han fant fragmenter av et bad laget i leire, som den greske pottemakeren i leiren gjenoppbygget.

– De satte meg opp i det og tok bilde av meg. Når det gjelder å gjenskape fortiden tror jeg dette var høydepunktet i min karriere. Siden har det gått utforbakke hele veien. Men denne erfaringen ga meg en veldig konkret forestilling om hva det vil si å etablere fortiden på nytt. Det var ingenting ved den tykke leiren som innbød til dekonstruksjon.

I dag jobber professor Cook ved Princeton Universitet hvor han i 30 år har forsket på islam sin rolle i historien.

 

Språkets unike innsikt i humaniora

Lingvist Terje Lohndal ved NTNU, ga sin far mye av æren for at han mottok Nils Klim-prisen. 

– På et avgjørende tidspunkt på bachelorstudiumet, ga min far meg den moralske støtten jeg trengte for å fortsette å studere lingvistikk. Han har alltid stilt opp for meg, uansett hvor langt borte jeg har oppholdt meg. Tusen takk!, sa Lohndal.

Lohndal understreket også språkenes viktige betydning i de humanistiske fagene.

– De humanistiske fagene er uunværlige når det gjelder å forstå de grunnleggende spørsmålene i tilværelsen: Hvem er vi? Hvorfor er vi som vi er? Språk gir en unik innsikt i disse fundamentale spørsmålene, sa Lohndal.