Hjem
Aktuelt
Fadderuken 2014

Forener krefter for fadderuken i Bergen

Mye moro, nye venner og mindre alkohol. Det er målet når fadderne, universitetet, høyskolene og resten av byen tar imot 7500 nye studenter til høsten.

UiBs viserektor Oddrun Samdal (f.v.), seksjonsleder Tone L. Kornli ved Bergen sentrum politistasjon, prorektor Bjørg Kristin Selvik ved Høgskolen i Bergen og leder i Møhlenpris velforening Synnøve Fluge
En kjekk fadderuke for alle er målet for UiBs viserektor Oddrun Samdal (f.v.), seksjonsleder Tone L. Kornli ved Bergen sentrum politistasjon, prorektor Bjørg K. Selvik ved Høgskolen i Bergen og leder i Møhlenpris velforening Synnøve Fluge.
Foto/ill.:
Ingunn Halvorsen

Hovedinnhold

Fadderuken starter 11. august og skal gi de nye studentene en god start. Faglige foredrag, fjellturer, innsamlingsaksjoner og bedriftsbesøk står på planen, i tillegg til festing på utesteder og ellers i byen.

– Vi ønsker at semesterstarten skal prege byen på en positiv måte. Derfor vil vi mobilisere alle gode krefter for å utveksle erfaringer og ideer, sier viserektor Oddrun Samdal ved UiB.

Onsdag 11. juni ledet hun et åpent møte om semesterstart i regi av Utdanning i Bergen. For første gang er flere velforeninger med i et samarbeid med fadderne, universitetet, Høgskolen i Bergen, Norges Handelshøyskole, øvrige læresteder, studentsamskipnaden, politiet og Bergen kommune.

 

Vil dempe vorspiel

Studentene utgjør over halvparten av beboerne på Nygårdshøyden, Sydnes og Møhlenpris.

- Vi som bor her fast vil gjerne være et stabilt element for dem. Men det kan være tøft for barnefamilier å ha studenter som naboer i fadderuken, ikke minst i vorspiel-tid om ettermiddagen. Derfor setter vi stor pris på å bli invitert med i dette samarbeidet, sier Synnøve Fluge i Møhlenpris velforening. Hun oppfordrer studenter til å bli kjent med naboene og ta hensyn til dem som trenger ro i huset.

Politiet er også opptatt av vorspiel-bråk og vil sette inn støtet mot dette under årets fadderuke. De er med i samarbeidet om semesterstart for andre gang.

 

Fremgang i fjor

- Fadderuken har vært en kjempeutfordring. I fjor ble vi invitert til å kurse fadderne i forkant. Vi fikk også oversikt over ukeprogrammet, slik at våre folk kunne stikke innom utesteder hvor studentene møttes. Og samarbeid gir resultater: Fadderuken var preget av betydelig mindre fyll og bråk enn tidligere, sier Tone L. Kornli fra Bergen sentrum politistasjon. Hun roser studentene for en god start på samarbeidet i år også.

I august deltar politiet på UiBs fadderkurs, hvor de blant annet vil ta for seg hvilke regler som gjelder for ro og orden i byen.

- Bergen har flotte studenter som gjør mye for byen. Hvis vi sammen kan gjøre de første ukene trygge og kjekke, har vi lagt et godt grunnlag for resten av studietiden, sier Kornli.

 

Fadderne får opplæring

For andre gang arrangerer universitetet et omfattende fadderkurs med blant annet kulturforståelse, rus, sikkerhet og førstehjelp som tema. I tillegg gir UiB 500 000 kroner til faglige, kultur- og sportsarrangementer i regi av fadderstyrene ved fakultetene.

- Jeg synes det er et viktig signal fra studentene at det blir flere alkoholfrie aktiviteter også på kveldstid. Som ledelse føler vi et medansvar, og støtter opp om den store innsatsen studentene legger ned. UiB-ledelsen ønsker at fadderuken skal bestå, og at den skal foregå på en god måte for alle, sier viserektor Samdal.