Hjem
Aktuelt
Fornybar energi

Første kull med master i fornybar energi

Med fordypning i jordvarme, tidevann og offshore vind, er UiBs første masterstudenter i fornybar energi godt rustet til å ta oss med inn i fornybarsamfunnet.

Første masterstudenter i fornybar energi
Anette Nedreli, Johannes Dugstad og Kristine Domaas Klementsen (f.v) er de første ved UiB som har tatt en master i fornybar energi. Nå gleder de seg til å få brukt kunnskapen i en bedrift, og til å være med å skape fornybarsamfunnet.
Foto/ill.:
Solrun Dregelid

Hovedinnhold

Johannes Dugstad, Anette Nedreli og Kristine Domaas Klementsen er de første som uteksamineres fra Masterstudiet i energi. De har fordypet seg i henholdsvis tidevannsenergi, jordvarme og offshore vind. Til vinteren blir nye tolv studenter ferdig med sine masteroppgaver.

– Jeg valgte master i fornybar energi fordi jeg brenner for det. Klimaendringene er et kjempestort globalt problem, som må løses med blant annet fornybar energi, sier D. Klementsen.


Populært studie

Det sier Peter Haugan seg enig i. Han er professor ved Geofysisk institutt, og leder for masterstudiet. 

– Dette er kompetanse samfunnet virkelig trenger. Det er store endringer både i forsyningen av fornybar energi, og i teknologien for å ta energien i bruk. Masterstudentene våre vil være særlig gode på energiplanlegging. De vil blant annet være i stand til å vurdere ny teknologi, og om vi skal gå for den ene eller andre løsningen, sier Haugan.

At dette er et fremtidsrettet studie er det flere som har innsett. Til høsten har hele 109 studenter søkt på studiet, til bare 20 plasser.

– Det er selvfølgelig svært hyggelig at så mange ønsker å ta denne masteren hos oss. Det tyder på at mange ønsker å være med å bygge fornybarsamfunnet, og at de ser på Universitetet i Bergen som en god leverandør av kunnskap om fornybar energi, sier Haugan. 


Godt samarbeid med næringslivet

Studiet legger til rette for at studentene kan gjøre masterarbeidet i samarbeid med næringslivet. Dette var en mulighet Kristine Domaas Klementsen benyttet seg av da hun skrev oppgaven sin for gründerbedriften Aquiloz.

– Det var veldig spennende å sitte hos en bedrift. Jeg følte jeg fikk mulighet til å forske, men også til å lære mye om arbeidslivet, sier hun.

Klementsen forteller at drømmejobben hennes er å planlegge offshore vindparker.

– Men vi er kanskje litt tidlig ute. På Finn.no er det neste bare utlyst stillinger innenfor olje, og svært få innenfor fornybar energi. Vi får håpe det kommer, sier hun.

 

Har fremtidsplanene klare

Alle de tre studentene brenner etter å gå i gang med å skape fornybarsamfunnet.

– Gjennom masteren har vi lært å forske, og å jobbe selvstendig. Vi kommer til å være gode problemløsere i jobbene vi får. Jeg forsket på hvor mye tidevannsenergi man kan utnytte i sundet mellom Lofotøyene. Erfaringen har gitt meg lyst til å jobbe mer med data i havet, sier Dugstad.

– Jeg videreutviklet en numerisk modell som simulerer varmetransport i 
jorden. Det kunne vært spennende å utvikle modellen videre i en bedrift, forteller Nedreli.

De tre ba oss legge ved e-postadressene deres så arbeidsgivere som vil være med på den grønne bølgen kan ta kontakt: Johannes Dugstad, Anette Nedreli og Kristine Domaas Klementsen