Hjem
Aktuelt
Helse

Risiko-drikking før svangerskapet kan gi atferdsvansker

Uheldige drikkemønstre hos mor før svangerskapet kan øke risikoen for tidlig utvikling av atferdsvansker hos barnet. Det viser en ny studie som har brukt data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen.

Skygger av flaske og glass på hvit bakgrunn
De fleste kutter ned alkoholforbruket når de blir gravide. Men også risikodrikking før svangerskapet kan skade barnet.
Foto/ill.:
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Forskerne målte det de kaller risiko-drikking før svangerskapet ut fra en rekke spørsmål til kvinnene.

I spørreundersøkelsen fikk deltakerne spørsmål om hvor mye de kunne drikke før de merket en effekt, om de var blitt såret eller irritert over andres kritikk av hvor mye de drakk, om de hadde forsøk å redusere alkoholbruken og om de noen ganger drakk alkohol om morgenen for å roe nervene eller bli kvitt ”dagen-derpå-hodepine”.

 

Første studie i sitt slag

Studien viser at risiko-drikking før svangerskapet øker sannsynligheten for tidlige atferdsvansker hos barnet. I følge forskerne kan slike drikkemønstre henge sammen med faktorer hos kvinnene som angst, depresjon og ADHD. Disse risikofaktorene hos mor kan også ha innvirkning på atferdsvansker hos barnet.

Det er godt kjent at alkoholbruk under svangerskapet kan påvirke barnets utvikling og gi kognitive og atferdsmessige vansker. De fleste kvinner reduserer derfor mengden eller stopper å drikke alkohol når de er gravide. Dette er trolig den første studien som har undersøkt virkningen av risiko-drikking før graviditet. Resultatene kunne ikke forklares av mors alkoholbruk under og etter graviditet.

 

Familiene trenger støtte

– Den økte risikoen for atferdsvansker hos barnet er nok ikke nødvendigvis på grunn av drikkingen i seg selv. Den generelle psykiske helsen og livsstilen til noen av mødrene spiller også inn. Risiko-drikking før svangerskapet kan være et holdepunkt for at disse familiene trenger tettere oppfølging og støtte de første årene i barnets liv for å forebygge atferdsvansker, sier forsker Ann Kristin Knudsen, som er post.doc. ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin.

Studien ser både på problemer med angst, depresjon, tilbaketrukkenhet og utagerende atferd hos barna. Rastløshet, trass, slåssing og mangel på anger er eksempler på utagerende atferd. Disse er kjente risikofaktorer for atferdsvansker i barndommen og ungdomsårene, som noen ganger fortsetter inn i voksenlivet.

Tidlig hjelp og støtte til mødrene og deres barn kan forebygge utviklingen av langvarige atferdsvansker.

Videre forskning er nødvendig for å forstå mekanismene mellom risiko-drikking før graviditet og barns atferdsvansker.