Hjem
Aktuelt
Klimaforskning

Ministerbesøk på Bjerknessenteret

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft ble oppdatert på klima og ekstremvær tirsdag.

Klima miljø
Statsråd Tine Sundtoft fikk omvisning og foredrag på Bjerknessenteret tirsdag 19. august. Her med UiB-rektor Dag Rune Olsen ved sin side.
Foto/ill.:
Gudrun Urd Sylte

Hovedinnhold

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft besøkte UiB og Bjerknessenteret tirsdag for å bli oppdatert på fersk kunnskap innen ekstremvær, klima og fornybar energi før kommende globale klimaforhandlinger senere i år.

– Kan du fortelle litt mer om utslipp per land og rangering av disse? 

Det var klimaministerens første spørsmål til professor Asgeir Sorteberg etter han hadde presentert ferske tall innen ekstremvær, bruk av fossilt brennstoff og karbonutslipp for ministeren.

En ny kanadisk studie (Matthews et.al, 2014) rangerer verdens nasjoner etter utslipp og justert per folketall. Norge er på 80 plass i verden når det gjelder utslipp, og øker til 44 plass når man justerer for folketall. Rangeringen inkluderer temperaturforandring på grunn av drivhusgasser, vegetasjonsendringer og forurensingspartikler. 

Se statistikken her og her.

– Den kanadiske studien ser på mer enn berre utslipp. En ser også på vegetasjon og endring i bruk av vegetasjon. Jamaica på grunn av landbruk, og Kongo er nummer to på grunn av avskoging. Vi ser også at Storbritannia går forbi utslippskjempen USA. Storbritannia har en lang tradisjon som industriland, og utslippene har virket lenge, sier Asgeir Sorteberg, professor ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret.

Til tross for klimaforhandlinger og vekst i fornybar energi, går tallene på bruk av fossilt brennstoff opp. Viktige grunner til dette er vekst i folketall og velstandsvekst i verden.

Sorteberg presenterte også ferske tall på dødelighet og økonomiske tap i tilknytning til ekstremvær. Tallene i den ferske rapporten fra Verdens Meteorologiorganisasjon, viser at effekten av værrelaterte katastrofer øker, både antallet hendelser og økonomiske tap.

Les også: Hetebølge er den nye klimakatastrofen