Hjem
Aktuelt
Dokumentar

NRK-serie om Nilen har premiere 26. august

Professor Terje Tvedt har forsket på Nilen i tretti år. I en ny dokumentarserie på NRK inviterer han på en reise i den sagnomsuste elvens historie og nåtid.

Bilde av seilbåt på Nilen
Foto/ill.:
ERIK HANNEMANN / PANOPTICON AS

Mens alle var opptatt av opprøret på Tahir-plassen og «den arabiske våren» skjedde det noe som på lang sikt var mye viktigere for Afrika, Midtøsten og verdenspolitikken: Egypt mistet sitt herredømme over sin livsåre. Maktforholdene langs Nilen ble endret, forteller professor Terje Tvedt

Du kan se dokumentarserien "Kampen om Nilen" på NRK1 fra 26. august.

– Dokumentaren handler om en av de mest avgjørende periodene i Nilens 5000 år lange historie. Den skildrer et annerledes Afrika i rask forandring, med verdens mest myteomspente elv, dens varierte geografi, klima, historie og dyreliv som bakteppe. Den skildrer et helt spesielt skjebnefellesskap: 11 land og snart en halv milliard mennesker er knyttet sammen i et skjebnefellesskap de ikke kan unnslippe. 

 

Prisbelønte bøker og dokumentarer

Terje Tvedt er en av verdens fremste eksperter på vannets betydning for utviklingen av ulike samfunn. Tidligere har forskeren fra Universitetet i Bergen laget de norske TV-dokumentarene som er blitt vist i flest land: "En reise i vannets historie" og "En reise i vannets fremtid" som vant Gullruten for beste dokumentar i 2008. 

Begge dokumentarseriene basert på bøker Tvedt har skrevet.

I fjor ga han ut bokverket "Nilen - Historiens elv" til strålende mottakelse, og han har jobbet med innspillingene til den nye dokumentarfilmserien om Nilen siden 2009. Den er produsert av Panopticon. 

Universitetet i Bergen har flere forskningsprosjekter på Nilen, blant annet The Nile Basin Research Programme og NORHED-prosjektet Water and Society. Blant annet takket være Universitetet i Bergens langvarige forskningssamarbeid med flere av landene i regionen fikk Tvedt i filmen intervjue de fleste statslederne i regionen. 

 

Tar nattesøvnen

Nilen krysser 33 breddegrader og tre klimasoner, og nilvannet har fraktet steinene til pyramidene, lagt grunnlaget for det faraoiske og romerske Egypts velstand, for den kristne statsdannelsen i Nubia, for de statsløse samfunn i Sør-Sudan og for noen av de mest storslåtte forsøkene på menneskets kontroll av naturen. For å kunne gjøre denne dokumentaren har Terje Tvedt reist fra Nilens kilder i Sentral-Afrika og på kryss og tvers og nedover hele elvens lengde.

– Jeg tror ingen andre nålevende personer har sett større deler av dette vassdraget, sier Tvedt.

Professoren forteller at han finner dokumentarformen spennende, fordi det dreier seg om å presentere store, komplekse samfunnsanalyser i ekstremt fortettet form.

– Ulempen er at det tar nattesøvnen fra deg, fordi det er så vanskelig. Men samtidig er det klart at bruken av bilder, tekst og musikk samtidig gir nye muligheter til å "drøfte" eller skildre et teoretisk spørsmål i vitenskapen: samspillet mellom geografi og samfunn eller mellom hydrologi og politikk,  sier Tvedt.