116 nye doktorgrader i vårsemesteret

I vårsemesteret 2014 ble det kreert 116 doktorer ved Universitetet i Bergen. Over førti prosent av dem var internasjonale.

Doktorpromosjon i Håkonshallen
Doktorpromosjonen i Håkonshallen er en av de mest sentrale seremoniene ved Universitetet i Bergen. Foto fra januar 2014.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

En doktorgrad markerer den fremste utdannelsen et universitet kan tilby. Den 29. august feirer Universitetet i Bergen alle de nyutdannede forskerne fra vårsemesteret.

– Vi ser frem til å nok en gang ta imot de nye doktorene i høytidelige omgivelser i Håhonshallen. Denne seremonien er en av de mest sentrale vi har ved Universitetet i Bergen. Det er et høydepunkt ved starten av hvert semester, sier rektor Dag Rune Olsen.

Stor andel internasjonale

I år som tidligere er det en høy andel av internasjonale som har avlagt doktorgrad ved UiB.

– Dette er viktig for et internasjonalt universitet som ønsker å rekruttere kloke hoder fra alle deler av verden, og at 42 prosent av dem som er blitt kreert i vårsemesteret kommer fra andre land enn Norge viser at vi lykkes med det målet, sier rektor.

Nedgang i stillinger

Ph.d. er den vanlige betegnelsen på en doktorgrad, og kommer av det latinske uttrykket philosophiæ doctor.

For å bli en ph.d.-kandidat kreves det en mastergrad eller tilsvarende. I tillegg må finansiering av både forskningsprosjekt og levekostnader være på plass. Det finnes to slike typer stipendstillinger:

• Universitetsstipend på tre år (fire år om det inkluderer ett år med undervisning og andre plikter)
  • Tre år med eksternfinansiering, for eksempel stipendiatstilling fra Norsk forskningsråd eller andre finansieringskilder

Vårens antall på 116 doktorgrader er en nedgang fra samme periode i 2013, da det ble kreert 155 doktorgrader. Rektor sier dette blant annet har å gjøre med en nedgang i tilgjengelige stipendiatstillinger, og omgjøring av stipendiatstillinger til post.doc.-stillinger.

Gangen i en doktorgrad

Selve forskningsarbeidet er en avhandling som blir evaluert av en komité med eksterne og internasjonale medlemmer. Om avhandlingen blir godkjent, må kandidaten forsvare den ved å diskutere forskningsresultatene med komiteen i en disputas.

Om forsvaret er vellykket, får kandidaten ph.d-graden og diplomet sitt under den formelle doktorpromosjonen.