Vårens nye doktorer feiret i Håkonshallen

Doktorgradsstudenter fra 25 ulike land fikk diplomet sitt i Håkonshallen fredag 29. august.

Doktorpromosjon i Håkonshallen
116 nye doktorer fikk diplomene sine under seremonien i Håkonshallen fredag 29. august.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Doktorpromosjonen er den mest høytidelige seremonien ved Universitetet i Bergen, og finner sted hvert semester i Håkonshallen. Her får de nye doktorene – eller doctores som de kalles på latin – formelt sine diplomer.

I vårsemesteret tok 116 personer doktorgrad ved Universitetet i Bergen. Over førti prosent av disse var internasjonale.

– Kunnskap kjenner ingen landegrenser

Rektor Dag Rune Olsen påpekte at for Universitetet i Bergen er det et mål i seg selv at det er mange med internasjonal bakgrunn som kommer hit for å ta sin doktorgrad.

– Kunnskap kjenner ingen landegrenser, og bare gjennom utveksling og samarbeid om forskning kan vi håpe på å løse verdens store utfordringer. Bare de siste månedene har vi fått påminninger om utfordringene rundt oss. Sykdom som Ebola-viruset i Vest-Afrika, konflikter i Ukraina og Midtøsten og nye rapporter om alvorlige klimaendringer er alle eksempler på hvorfor kunnskap og vitenskap, i kombinasjon med lederskap og gjennomføringsevne, er avgjørende for å løse verdens utfordringer, sa rektor.

Han påpekte at selv om slike utfordringer noen ganger kan virke umulig å løse, gir det en uvurderlig optimisme å vite at forskere i alle verdenshjørner hver dag åpner sin laptop eller gjør seg klare i sitt laboratorium.

Mangel på doktorgrader

En doktorgrad er den fremste utdanningen et universitet kan tilby. Kunnskapsdepartementet har anslått at det vil være et underskudd på 600 til 800 doktorer per år i Norge frem til 2020.

– Det er selvsagt en utfordring samfunnet må adressere, men for dere er det også en unik mulighet. Grip den! oppfordret rektor.

Askeladden og de gode hjelperne

Erik Helgeland, stipendiat ved Institutt for biomedisin, holdt tale på vegne av de nye doktorene.

– På vegne av alle doktorgradskandidatene vil jeg takke for mulighetene vi har blitt gitt på Universitetet i Bergen. Vi takker for å ha fått et sikkert finansielt og intellektuelt miljø hvor vi har kunnet følge nysgjerrigheten og ambisjonene våre, og til tider fått prøvd utholdenheten vår.

Helgeland sa også at de nye doktorene alle burde være stolte av å ha grepet mulighetene ved UiB.

– Vi har fått høre til i et forskningsmiljø både lokalt og, for mange, internasjonalt, og vi har blitt løftet opp til å formulere og teste hypoteser helt i ytterkanten av den kollektive, menneskelige kunnskapsbase. Veien har vi gått alene, men litt som i eventyret om Askeladden og de gode hjelperne, så har støtte, kunnskap og veiledning kommet fra mange uventede hold, og kanskje har vi ikke sett nytteverdien av alt før trådene samles nå på slutten av eventyret.