BIFF og UiB

Kårer BIFFs beste forskningsdokumentar

Ved å gi Gulluglen til BIFFs beste forskningsdokumentar, ønsker UiB å markere viktigheten av å formidle forskning på film.

BIFF
Jabbed: Fear, Love & Vaccines er en av de 12 forskningsdokumentarene som er nominert til Gulluglen. Den handler om viktigheten av vaksiner, men også om risikoen ved dem.
Foto/ill.:
BIFF

Hovedinnhold

Onsdag 24.september sparkes Bergens internasjonale filmfestival (BIFF) i gang for 15 gang, og for første gang vil det deles ut en pris for beste forskningsdokumentar. Den nyopprettede prisen, Gulluglen, deles ut på et privat arrangement på Konsertpaleet den 30. september.

- Filmrepertoaret til BIFF er relevant for samtlige fakultet ved UiB, og vi har i mange år brukt filmer fra BIFF som et supplement til den vanlige undervisningen. Ved å dele ut pris til beste forskningsdokumentar ønsker vi å styrke denne sjangeren, sier Ingar Myking, avdelingsdirektør ved Kommunikasjonsavdelingen ved UiB.

Visuell forskningsformidling stadig viktigere

Han peker på at film er et viktig medium for å gi innsikt i vitenskapelig tenkning, metoder og resultater. Visuell formidling av forskning bare vil bli viktigere og viktigere, særlig med opprettelsen av Media City Bergen i 2017.

Det er tolv forskningsdokumentarer som kjemper om Gulluglen (se faktaboks). Ifølge juryleder May-Britt Skjelvik, seniorkonsulent og filmskaper ved UiB, har filmene en viktig ting til felles.

- Samtlige har en vilje til å bevege verden fremover. De har et håp og en vilje til å gjøre verden til et bedre sted for oss alle ved å forsøke finne løsninger på de utfordringer vi står overfor. Det er flott å se hvordan forskere og filmskapere sammen kan få formidlet hvor viktig det er å søke ny kunnskap, sier Skjelvik.

Kan lovgivning hindre folkemord?

Kriterier for vinnerfilmen er følgende:
Filmen skal vise hvorfor forskning og vitenskap er en viktig del av vårt samfunnsliv, gjerne ved å stille kritiske spørsmål eller skape debatt.
Vinnerfilmen skal vise hvordan vitenskap fører til at vi forstår oss selv og vår verden bedre, og den skal vekke interesse og engasjement for forskning og vitenskap.

Hva har filmskaperne laget film om?

- De tolv filmene har et stort tematisk spenn. Tematikken spenner fra hjerneforskning til jus. Fra lingvistikk til matematikk. Gjennom filmene prøves forskningens hypoteser ut. Kan meditasjon redde traumatiserte soldater fra å ta livet av seg? Kan lovgivning hindre folkemord? Kan sopp redde miljøet?  Felles for filmene er at nivået er høyt. Det er solid håndverk og godt formidlingsarbeid. De fleste har benyttet klassisk fortellerteknikk, men det finnes overraskelser, sier Skjelvik.

Sammen med henne i juryen sitter Knut Melvær, Inga Berre, Rune Klevjer og Marion Solheim. Alle er ansatt ved UiB og jobber med forskning eller forskningsformidling.

Vinneren av Gulluglen får 25 000 kroner, et kunstverk fra Harald Kryvi og et diplom.