BIFF

BIFFs beste forskningsdokumentar er kåret

«How I came to hate math» får Gulluglen fordi den belyser på en god og levende måte matematikkens betydning for vitenskap og samfunn.

BIFF Gullugle
Årets Gullugle gikk til Olivier Peyon for filmen ”How I came to hate math”.
Foto/ill.:
BIFF

Hovedinnhold

Den nyopprettede prisen, Gulluglen, ble delt ut på et arrangement på Konsertpaleet den 30. september. Prisen for beste forskningsdokumentar har kommet til gjennom et samarbeid mellom UiB og BIFF.

Av de 12 vitenskapsdokumentarene som konkurrerte om prisen, stakk Olivier Peyons film om mattefagets gleder og sorger av med prisen.

Les mer og se traileren til How I Came to Hate Math på BIFFs sider.

Her er juryens begrunnelse:

Juryen velger å gi prisen til en film som viser at det er viktig å lære barn å tenke for å kunne forstå, ikke bare for å bestå eksamener.  Selv om det er matematikk i nesten alt vi omgir oss med, føles den fjern for mange. Dessverre er det et fag som mange lærer å hate.

Vinnerfilmen viser matematikkens skjønnhet, samtidig som den viser både dens muligheter og begrensninger. Filmen bringer oss nær mennesker som lever og ånder for matematikk – og de som dypt og inderlig hater faget.  Den gir oss et innblikk i forskningens verden og forskerfellesskapets betydning for å komme fram til ny innsikt.

Den belyser på en god og levende måte matematikkens betydning for vitenskap og samfunn, med særlig vekt på hvilken rolle den spilte i finanskrisen.

Den kan sees som et innlegg i diskusjonen om matematikkfagets posisjon i skolen og som en inspirasjon til å fylle faget med mer lidenskap.

Filmen er elegant laget, med en musikalitet og rytme som gjør at seeren forføres til å bli med på en nesten to timer lang reise i matematikkens verden. Dette er en film vi håper mange får anledning til å se, helst på kino.

Årets Gullugle går til Olivier Peyon for filmen  ”How I came to hate math”.