UiB og Makerere undertegner ny avtale
Universitetet i Bergen og Makerere University i Uganda har undertegnet en ny tiårig rammeavtale.

Hovedinnhold
I februar 2013 feiret Makerere University og Universitetet i Bergen (UiB) 25 års omfattende samarbeid. Siden den gang hadde den siste rammeavtalen utløpt og de to universitetene har jobbet sammen for å fornye avtalen.
Undertegning i Kampala
På 30. september var en UiB-delegasjon med rektor Dag Rune Olsen og viserektor for internasjonalisering, Anne Christine Johannessen, i Kampala for å undertegne en ny tiårig rammeavtale mellom de to universitetene.
Den nye avtalen bygger videre på den 15-årige rammeavtalen fra 1999 i form av felles forskning og undervisning, utveksling av ansatte og studenter, deling av informasjon og felles publiseringer.
Understreket langtidige forpliktelser
Både UiB-rektor Dag Rune Olsen og Makerere Universitys Vice-Chancellor John Ddumba-Ssentamu understreket betydningen av å forplikte seg til å bygge langsiktige relasjoner, slik de to universiteter allerede har vært involvert i siden 1980-tallet. Den nye avtalen vil forsterke båndene mellom de to institusjonene.
– I forskning så finnes det ingen raske løsninger. Vi må investere over lang tid. Vi ønsker å utvikle globale borgere. Vår oppgave er å forberede studentene til å arbeide hvor som helst i verden, sa rektor Olsen i sin tale under avtalesigneringen.
– Vi ønsker å styrke forholdet når det gjelder utveksling av studenter og ansatte, sånn at dette går hånd I hånd med forskningssamarbeid, læreplanutvikling, fellesgrader og kapasitetsbygging på en rekke områder samt bedre administrering av forskningsprosjekter, sa Vice-Chancellor Ddumba-Ssentamu til de fremmøtte under signeringen.
Bekrefter vennskapet
De to universitetslederne betraktet den nye rammeavtalen som en bekreftelse av det gjensidige vennskapet mellom Bergen og Makerere, for slik å bygge internasjonale bånd som tåler tidens tann.
Disse langvarige båndene mellom UiB og Makerere omfatter allerede de fleste fakultetene ved begge institusjonene, der det ikke minst har vært mye studentutveksling. De siste årene har samarbeidet også vokst i retning av tilbud om felles doktorgrader og ulike prosjekter for å bygge kapasitet, nylig symbolisert gjennom ulike NORHED-prosjekter, som er i startfasen og der en rekke aktiviteter er planlagt de neste årene.