Hjem
Aktuelt
Psykologi

Hver fjerde 17-åring gambler

De kjøper skrapelodd, spiller på odds på nettet og satser penger i poker. Norske 17-åringers syn på pengespill henger tydelig sammen med hva familie og venner synes er greit.

To ungdommer som spiller kort.
I en ny studie svarer hver fjerde 17-åring at de har spilt om penger den siste måneden.
Foto/ill.:
Lotteri- og stiftelsestilsynet

Pengespill er altfor lett tilgjengelig, mener mange av ungdommene i en ny studie. De synes at gambling kan være en farlig underholdning som ikke bidrar til noe positivt i samfunnet. Samtidig sier mange at staten ikke bør forby pengespill eller stramme inn reglene. Folk må selv få velge om de vil spille, mener de.

Over 2000 unge deltok i den første landsdekkende undersøkelsen av norske 17-åringers holdninger til pengespill, som er utført ved Universitetet i Bergen.

 

Gutter er mer positive

– Målet vårt er å finne ut mer om hvilke ungdommer som begynner med pengespill, hvorfor de spiller og hvem som står i fare for å utvikle problemer eller avhengighet, sier postdoktor Daniel Hanss. Han leder prosjektet sammen med sin kollega Rune Aune Mentzoni.

Forskerne ser en klar sammenheng mellom de unges holdning til pengespill og holdningene hos venner og familie.

– Det ser ut til at det sosiale miljøet betyr mye mer enn både personlighet og hvor mye foreldrene følger med på hva de unge driver med, sier Hanss.

Gutter er mer positive til pengespill enn jenter. De er også mer utsatt for å få problemer med spillingen. Ungdommer som er positive til pengespill, har en tendens til å være mer spenningssøkende og mindre opptatt av sosial harmoni enn gjennomsnittet.

 

Få har spilleproblemer

De fleste 17-åringene har ingen spilleproblemer. Under 2 prosent viser tegn til moderat eller alvorlig risikoatferd ved spillingen. De svarer ja på at spillingen har ført til helseproblemer, pengeproblemer eller kritikk fra familie og venner.

Blant dem som har spilt den siste måneden, er tallene noe høyere:

  • 15,7 prosent spiller med lav risiko
  • 5,8 prosent spiller med moderat risiko
  • 0,9 prosent har alvorlige problemer eller er spilleavhengige

Studien er publisert i tidsskriftene International Gambling Studies og Journal of Gambling Studies.