Hjem
Aktuelt
Forskningsmidler

Millionstipend til UiB-forskere

Kreftforsker Stian Knappskog får åtte millioner kroner i rekrutteringsstipend fra Bergens forskningsstiftelse. Det samme får klimaforsker Nele Meckler og kreftforsker Nils Halberg.

Stian Knappskog
Stian Knappskog er en av tre unge fremragende forskere som får rektrutteringsstipend fra Bergens forskningsstiftelse.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

– Det er helt avgjørende for min videre karriere. Rekrutteringsstipendet fra Bergens forskningsstiftelse betyr at arbeidet mitt kommer til å gå mye raskere. Dersom jeg ikke hadde fått disse pengene, måtte jeg ha brukt mye tid og krefter på å finne midler en annen plass, sier kreftforsker Stian Knappskog, ved Klinisk institutt 2.


Knappskog forsker på biologiske - og genetiske årsaksmekanismer ved kreftutvikling og særlig mekanismene som gjør kreftceller motstandsdyktige mot cellegift. Knappskog har de siste tre årene arbeidet ved Mohn Kreftforskningslaboratorium.


Professortittel som gulrot

Med rekrutteringsstipendet fra Bergens forskningsstiftelse (BFS) får unge fremragende forskere muligheten til å arbeide uavbrutt i fire år. I slutten av fireårsperioden blir forskerne vurdert som kompetente til fast professorstilling.

– I vårt yrke er det ofte korttidskontrakter og midlertidige stillinger på maksimum tre år som gjelder. Muligheten for å gå over i en fast stilling etterpå er en fantastisk mulighet, sier Knappskog.

Knappskog er allerede i gang med å lage en forskningsgruppe på seks- syv personer, som han skal lede.

Bergen forskningsstiftelse markerte nylig sine ti første år. Les rektor Dag Rune Olsens hilsen her.

 

Fedme og kreft

I tillegg til Stian Knappskog mottar også kreftforsker Nils Halberg ved  Institutt for biomedisin og klimaforsker Nele Meckler ved Institutt for geovitenskap rekrutteringsstipend fra BFS.

Halberg er molekylærbiolog med doktorgrad fra Københavns Universitet. Han har vært tilknyttet flere anerkjente utenlandske institusjoner, som Rockefeller University i New York. Halberg forsker på hvordan fedme fremmer spredning av kreft.


Fortidens klima 

Nele Meckler er geolog ved Institutt for geovitenskap og forsker på klima. Hun har spesialisert seg på rekonstruksjon av fortidsklima ved å bruke sedimenter fra havet og stein fra huler.

Meckler, som har vært tilknyttet ETH Zürich og andre utenlandske institusjoner, ble også nylig tildelt  ERC Starting Grant som hun tar med seg til UiB.

BFS´ rekrutteringsstipend for 2014, ble kunngjort ved forskningsstiftelsenes 10-årsjubileum, 4. desember.  

BFS skrev nylig ny samarbeidsavtale med Universitetet i Bergen.