Universitetsliv

Kvarteret fyller 20 år

Studenthuset Det akademiske kvarter feirer jubileum. Rektor Dag Rune Olsen og Universitetet i Bergen gratulerer!

Bilde av Kvarterets fasade
Det akademiske kvarter fyller 20 år 22. februar.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

I 20 år har Det akademiske kvarter vært det naturlige samlingspunktet for studenter i Bergen. 22. februar feirer de sine første tyve år, og Universitetet i Bergens rektor Dag Rune Olsen holdt tale i starten av jubileumsuken.

– Den innsatsen studentene i to tiår har lagt ned for Kvarteret til alles glede, enten de er kronprins, universitetsrektor eller en helt fersk student i Bergen, er intet mindre enn imponerende. Kvarteret er for meg selve symbolet på studentfrivillighet, og uten studentfrivilligheten ville ikke Bergen vært den unike studentbyen den er i dag, sa Olsen.

Kvarteret baserer seg på frivillig arbeid, og det er til enhver tid rundt 400-500 personer som jobber på studenthuset.

Et stykke bergenshistorie

Kvarteret ble åpnet en regnfull kveld i 1995 av h.k.h. Kronprins Haakon, og samme kveld stod blant andre Shane McGowan fra gruppen The Pogues på scenen.

Ved åpningen hadde arbeidet med et studenthus i Bergen allerede pågått i nesten femti år. Allerede i 1947 hadde nemlig studentrevyen i Bergen samlet inn penger til dette formålet. Det skulle ikke bli alvor av planene før universitetet kjøpte bygningen i Olav Kyrres gate 49 i 1991.

Selve bygningen har en lang historie i Bergen, som det fremdeles finnes spor av i Kvarteret i dag. Det har huset jordmorskole, restauranten Boulevard, puben Ugla, og danserestauranten Stjernesalen holdt til i andre etasje mellom 1940 og 1971. Deretter fungerte bygningen som Odd Fellow-losje.

I de 20 årene det har eksistert, har Det akademiske kvarter vært en viktig del av Bergens kulturliv og en naturlig base for en lang rekke studentorganisasjoner, konserter og festivaler.

– En møteplass for hele studentmassen

Det akademiske år åpnet på nytt i februar 2010 etter tre år med oppussing. Huset har i dag ti rom som daglig brukes til debatter, konserter og arrangementer.

– Kvarteret fyller mange funksjoner. I tillegg til å være et sted studenter kan engasjere seg i et fellesskap og være med å drive organisasjonen, er det en sosial møteplass for hele studentmassen, så vel som en rekke av UiBs ansatte og byen for øvrig, sa rektor Dag Rune Olsen i talen.