Universitetsliv

35 millioner til oppussing av Geofysen

Geofysisk Institutt får 35 millioner kroner av Kunnskapsdepartementet til oppussing og istandsetting av bygningen.

Fasaden til Geofysisk institutt
Bygningen til Geofysisk institutt skal pusses opp for 70 millioner kroner.
Foto/ill.:
Sandra Jecmenica

Hovedinnhold

I høst satte Kunnskapsdepartementet av penger til opprusting av forskningslokaler. Bergen får halvparten av disse pengene, og oppussingen av Geofysisk institutt kan nå starte umiddelbart, skriver Bergens Tidende 4. mars.

– Med denne oppgraderingen kan UiB samle Nordens fremste og største miljø innen klimaforskning. Disse miljøene har til nå sittet spredt i dårlige og slitte lokaler, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Skal huse klimaforskningen

Erna Solberg trakk nylig frem Bjerknessenteret for klimaforskning som et forskningsmiljø som er i toppklassen internasjonalt. Planen er å samle klimaforskningen i en klynge når oppussingen av bygningen er ferdig om to år.

Bevilgningen fra departementet er for halvparten av prosjektet, som har en kostnadsramme på 70 millioner kroner. Rektor Dag Rune Olsen sier til Bergens Tidende at universitetet skal klare å skaffe resten av pengene.

Planlagt fra 1917

Bygningen til Geofysisk institutt ble tegnet av arkitekt Egill Reimers, og ble reist i 1928. Den var det første nybygget i det som skulle bli Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Selve bygningen ble i sin tid påkostet av Bergens innbyggere med skipsreder og statsminister Johan L. Mowinckel i spissen.

Grunnsteinen til fløyene ble lagt av Kong Haakon VII i 1946, noen måneder etter at Stortinget hadde vedtatt opprettelsen av Universitetet i Bergen.

Planleggingen av bygget startet allerede i 1917. Tanken var at det skulle forene en forskningssektor som var enestående i landet: Meteorologi, oseanografi, samt forskning på jordmagnetisme og kosmisk fysikk.