Hjem
Aktuelt
Meltzerprisen

Barnelege får formidlingspris

Trond Markestad er professoren som fikk verdens nyfødte til å sove på ryggen. Nå får han Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling.

Vinnerne av Meltzerprisen for formidling og for unge forskere
Trond Markestad (t.v.) fikk Meltzerprisen for forskningsformidling fredag 6. mars. Katrine Vellesen Løken og Harald Barsnes fikk prisen for unge forskere. UiBs rektor Dag Rune Olsen i midten.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Hovedinnhold

– Det er den enkleste forskningen jeg har gjort, men det er den som har hatt størst konsekvens, sier Trond Markestad. Han er professor II ved Klinisk institutt 2 på Universitetet i Bergen.

Fredag 6. mars ble han tildelt Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling, blant annet for arbeidet sitt med krybbedød. Basert på forskningen sin gikk Markestad på starten av 1990-tallet ut med anbefaling om at nyfødte burde sove på ryggen, ikke på magen.

Det er også denne forskningen han trekker frem som den mest givende han har gjort.

– På 1980-tallet var det nærmest krisestemning rundt krybbedød. Denne forskningen betydde veldig mye for veldig mange. I løpet av noen måneder hadde det en umiddelbar effekt på forekomsten av krybbedød, forteller han.

 

Rådsleder, forfatter og ridder

Trond Markestad har lang fartstid både som forsker og barnelege på Universitetet i Bergen og på Haukeland universitetssykehus. Han har vært leder for rådet for legeetikk, og har skrevet en rekke lærebøker. Han er også en populær foreleser på ulike universiteter og høgskoler.

For sin innsats innen nyfødtmedisin ble Markestad også utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olav Orden i 2012.

 

Hvordan være en god formidler

– Det er veldig gjevt å bli anerkjent av mine medarbeidere, så jeg synes det er stort å få Meltzerprisen, sier Markestad.

Han forteller at det viktigste for en god formidler er å være villig til å stå for funnene man gjør.

– Når man skal være en god formidler må man være tydelig og konkret, og være villig til å dele det på en lettfattelig og interesseskapende måte, oppsummerer han.