Hjem
Aktuelt
Nyhet

Meltzerprisen til to fremragende unge forskere

Katrine Vellesen Løken og Harald Barsnes er bare i starten av trettiårene, men har begge utmerket seg vitenskapelig.

Barsnes og Løken sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen
Harald Barsnes og Katrine Vellesen Løken fikk Meltzerprisen for unge forskere fredag 6. mars. Her sammen med UiB-rektor Dag Rune Olsen under prisutdelingen.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Hovedinnhold

Fredag 6. mars fikk Katrine Vellesen Løken og Harald Barsnes Meltzerprisen for unge forskere.

Vi spurte Løken og Barsnes hva som skal til for å lykkes i ung alder.

– Det er utrolig viktig å bygge nettverk. Jeg ville aldri klart dette uten gode kolleger i Norge og i utlandet. Jeg har lært masse, og vi har gjort prosjekter hvor vi har delt på arbeidsoppgavene og dratt nytte av hverandres erfaringer, sier Løken.

Harald Barsnes trekker også frem lokale og internasjonale samarbeidspartnere som nøkkelen til sukessen.

– Det er ingen som oppnår de resultatene jeg har gjort alene, sier han.

 Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling ble tildelt Trond Markestad.

 

Internasjonal oppmerksomhet om permisjonsforskning

Løken er professor ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen, og har forsket på fødselspermisjonsordninger. Blant resultatene hennes viser det seg at det er viktig for barna at mor er hjemme de første seks månedene, men etter denne tiden spiller det liten rolle om det er mor eller far som har permisjon. Dette er forskning som har fått stor oppmerksomhet også i utlandet, særlig i USA.

– Jeg tror det er veldig viktig å jobbe mye tidlig i karrieren. Og det er viktig å tørre å satse. Det er altfor mange som ikke tør å satse på litt usikre prosjekter, sier Løken.

 

Hardt arbeid og improvisering

Begge forskerne sier de setter stor pris på pristildelingen. Barsnes sier det er stort å bli verdsatt av kollegaer, og håper prisen i et lengre perspektiv kan hjelpe ham å få en fast stilling ved universitetet.

Barsnes jobber som bioinformatiker på Klinisk institutt 2, og nylig publisert en artikkel i Nature Biotechnology. Han utvikler programvare som gjør det mulig for forskere å analysere egne data, og reanalysere andre forskeres data.

– Tidligere så har man utviklet programvare som ikke er så brukervennlig, men som kan fungere fint internt i en forskningslab. VI ville lage noe som andre forskere også kan bruke.

På samme måte som Løken legger Barsnes vekt på at de som vil lykkes må arbeide hardt. Samtidig oppfordrer han til å improvisere.

– Det er ikke alltid det går som man planlegger, og det gjelder å utnytte de mulighetene som dukker opp, sier han.