Middelalderforsker får prestisjetung nordisk pris

Sverre Håkon Bagge får Gad Rausings pris på en million svenske kroner for sin forskning på Europas historie i middelalderen.

Portrettfoto av Sverre Håkon Bagge
Sverre Håkon Bagge får den svenske Gad Rausings pris for sin forskning på Europas middelalderhistorie. Prisen er på 1 million svenske kroner.
Foto/ill.:
Jens Ådnanes

Hovedinnhold

Gad Rausings pris deles hvert år ut til en fremstående nordisk forsker innen humanistisk og samfunnsvitenskapelig vitenskap. Prisen, som er på en million svenske kroner, blir delt ut den 20. mars av Kong Carl Gustaf i Rikssalen på det svenske slottet i Stockholm.

– Det er veldig gledelig og veldig hyggelig, og oppmuntrende også. Når man driver med forskning har man alltid en tvil om at det en gjør er godt nok. Det er ikke ofte jeg leser det jeg har skrevet om igjen, men av og til synes jeg det er bra, av og til synes jeg det er mindre bra. Det hjelper med en ytre anerkjennelse, sier Sverre Håkon Bagge, professor emeritus ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap.

Middelalderen som vaksine

Bagge har vært ansatt ved Universitetet i Bergen siden 1974, og ledet Senter for middelalderforskning som hadde status som et nasjonalt Senter for fremragende forskning (SFF). Det er også dette han trekker frem som det han er mest fornøyd med i karrieren.

Tanken bak senteret var at dagens transformasjon av Europa krever et forsterket blikk på kontinentets fortid. Ikke minst gjaldt dette tiden da Europa ble formet, middelalderen, hvor spenningen mellom enhet og diversitet oppstod.

– Jeg liker å leve meg inn i en annen kultur og en annen tenkemåte. Det er veldig mye vi tar for gitt i dag som ikke fantes på den tiden. Middelalderen er en vaksiene mot å være altfor pessimistisk overfor vår egen tid. Verden er tross alt mye bedre nå enn den gangen, sier Bagge.

Pensjonist med bokplaner

Bagge har vært pensjonist siden SFF-perioden til middelaldersenteret gikk ut i 2012. Likevel er han fortsatt aktiv som forsker, og skriver blant annet en bok om europeisk statsutvikling. Samtidig fortsetter han å jobbe med artikler, anmeldelser og foredrag.

Til UiBs nyhetsavis På Høyden forteller Bagge at han vil bruke pengene fra prisen på reiser, både i forskningsøyemed og sammen med familien.