Viserektor får verv i universitetsnettverk

Anne Christine Johannessen blir leder i gruppen for global helse i Worldwide Universities Network.

Portrett av Anne Christine Johannessen
VERV I WUN: Anne Christine Johannessen, viserektor for internasjonalisering ved Universitetet i Bergen.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

– Det er bevisstgjørende å ta et ansvar. Det gir en inspirasjon til å gjøre en ekstra innsats, og det er en måte å synliggjøre betydningen av Worldwide Universities Network for universitetet. Vi ønsker å trekke flere av forskerne våre inn i samarbeidet, og jobbe for at de kan se hva nettverket kan bidra med inn i deres egen forskning.

Det sier Anne Christine Johannessen, viserektor for internasjonalisering ved Universitetet i Bergen (UiB), og nylig utnevnt leder for Public Health Global Challenge Steering Group i Worldwide Universities Network (WUN).

Johannessen deltok nylig på WUNs årskonferanse i Hong Kong sammen med flere UiB-forskere.

WUN er et nettverk av forskningsuniversiteter som arbeider for å skape globale forskningsfellesskap ved å stimulere til samarbeid. En planlegger også at neste års Bergen sommer-forskerskole kan bruke forelesere og ressurser fra WUN, i tillegg til at de ulike medlemsuniversitetene vil få en viss mengde plasser for sine kandidater.

Bakgrunn fra internasjonal helse

Universitetsnettverket har fire satsningsområder for forskingssamarbeid, og global helse er ett av dem (se faktaboks).

– På UiB har vi veldig sterke miljø innen dette temaet, sier Johannessen.

Som utdannet lege og tannlege er offentlig helse i global sammenheng noe Johannessen har vært interessert i over lengre tid. Hun har blant annet jobbet to år til sammen som tannlege i Kamerun.

– Erfaring fra å ha arbeidet i et utviklingsland er noe man tar med seg i mange forskjellige sammenhenger. Det ligger en kunnskap i bunn om hvor ulike muligheter man har for å løse et problem i et utviklingsland, eller i et land som Norge hvor man har systemer for det meste, sier hun.

Sammenfallende utfordringer og muligheter

I tillegg til fordelene nettverket gir til forskerne ved medlemsinstitusjonene, forteller Johannessen at det er nyttig å også kunne diskutere felles anliggender med universiteter fra alle kontinent.

– For eksempel ser vi at studenter i mange ulike land har en økende bevissthet, og engasjerer seg i samfunnet på en annen måte. Studenter fra Hong Kong, Cape Town og Bergen stiller spørsmål ved etikk og hva universitetene forsker på, sier hun.

Et annet tema som ble diskutert ved WUN-årsmøtet var akademisk frihet.

– Det er en unison oppfatning blant medlemmene om at dette er noe man må ta vare på, samtidig som man stiller spørsmål med hva man skal forske på, sier Johannessen.