UNIVERSITETSAULAEN

Universitetsaulaen: En storstue til å brukes

En storstue for hele Vestlandet blir den kalt. Den 2. september blir det offisiell åpning av Universitetsaulaen i Bergen, etterfulgt av en ekstra lang åpningsuke.

Rektor Dag Rune Olsen og prorektor Anne Lise Fimreite ved den nye porten inn til Universitetsaulaen.
Rektor Dag Rune Olsen og prorektor Anne Lise Fimreite kan snart invitere inn til en ferdig oppusset universitetsaula.
Foto:
Ingvild Festervoll Melien, På Høyden

Rektor Dag Rune Olsen ser frem til at den nye universitetsaulaen åpner dørene.

– Dette blir en storstue som både universitetet og byen kan være stolte av. Prosjektet er ferdigstilt innen tidsrammen og under kostnadsrammen, og jeg vil takke Statsbygg for et utmerket samarbeid. Den nye aulaen er et ærverdig lokale med stor takhøyde, i dobbel forstand, sier rektor.

For selv om aulaen skal være en festsal for de store begivenhetene på universitetet, blir det ikke et lokale som skal stå til pynt. Universitetsaulaen skal huse vitenskapelige forelesninger, konferanser, debatter og kulturarrangementer, både innenfor og utenfor akademia.

Inviterer inn

I følge Olsen er det ingen fare for at aulaen skal bli stående ubrukt.

­– Vi merker en stor og økende interesse for aulaen nå som åpningen nærmer seg, både fra universitetsmiljøet og ikke minst fra samfunns- og næringsliv, sier han.

– Det er mange som begynner å tenke på hvordan man kan ta denne salen i bruk. Og vi skal være rause når vi låner den ut.

Den nye aulaen får vel 400 sitteplasser. Takhøyden vil tilsvare to etasjer, noe som sammen med de store vinduene vil gjøre aulaen til et luftig og lyst lokale. Både stoler og utsmykning er resultatet av designkonkurranser.

Stolene er tegnet spesielt for lokalet av designeren Hallgeir Homstvedt. I enden av salen vil det store verket Ornament, av tekstilkunstneren Kari Dyrdal, pryde veggen.

Lang åpningsuke

Etter en prøvemiddag 19. august, kommer den første store ilddåpen for aulaen med en doktorpromosjon 28. august. Den 29. august har Studentersamfundet sitt første møte for høsten her, før den offisielle åpningen altså skjer 2. september.

Prorektor Anne Lise Fimreite lover en ekstra lang åpningsuke og et variert program.

­ – Programmet går helt frem til 15.september. På kvelden 2. september har vi åpent hus, etter at den offisielle delen av programmet er ferdig. Så da kan alle bergensere  få sett Universitetsaulaen, lover hun.

En egen dag med barneuniversitet er noe av det som står på programmet.

– Nå som Naturhistorisk museum er stengt, er det viktig å holde museet og universitetet i barnas bevissthet. Vi inviterer derfor sjetteklasser i bergensskolene inn til en dag i aulaen med forelesninger og utdeling av diplomer fra rektor, akkurat som på et ordentlig universitet.

Hele programmet for åpningsuken blir lagt frem den 16. juni.

Godt brød i Café Christie

Den nye universitetsaulaen ligger i sørfløyen av Naturhistorisk museum. I 1. etasje under aulaen kommer den nye museumsskafeen. Kafeen får navnet Café Christie og skal drives av Godt Brød. Den er oppkalt etter Wilhelm Koren Christie, grunnleggeren av Bergen Museum. Café Christie skal ha åpent på dagtid, i åpningstidene til Historisk museum, og under arrangementene i aulaen. Kafeen skal også kunne leies til middager og lunsjer.

Inngangen til universitetsaulaen vil være fra Muséhagen, gjennom den nye porten i Olaf Ryes vei, vis à vis Studentsenteret.

Siden bevilgningene til oppussingen av Naturhistorisk museum har uteblitt, blir det også lenge til at byggets hovedinngang fra Muséplass kan brukes. Det er et skår i gleden over aulaåpningen.

– Vi er veldig glade for å kunne åpne Universitetsaulaen og resten av sørfløyen i museumsbygget. Samtidig er jo dette bare første steg mot et helt nyoppusset bygg, med Naturhistorisk museum og Universitetsaulaen under samme tak, sier Dag Rune Olsen.