Marin forskning

The Seafood Innovation Cluster blir Norwegian Centre of Expertise

The Seafood Innovation Cluster i Hordaland får status som Norwegian Centre of Expertise. Universitetet i Bergen er en av hovedpartnerne i klyngen.

Sushi, illustrasjonsbilde
FORSKER PÅ SJØMAT: The Seafood Innovation Cluster i Hordaland får status som Norwegian Centre of Expertise.
Foto/ill.:
rjunqueira

Næringsminister Monica Mæland og Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner offentliggjorde fredag 12. juni at The Seafood Innovation Cluster (TCIF) har fått status som Norwegian Centre of Expertise (NCE).. Målet med NCE er å støtte næringsmiljøer som har store muligheter for vekst.

– Jeg er stolt over at vi nå har fått anerkjennelsen som et nasjonalt viktig miljø for innovasjon og vekst i sjømatnæringen. Universitetet i Bergen har en langsiktig strategi for å levere forskning og utdanning av høy kvalitet til sjømatnæringen. Jeg tror at vi gjennom NCE-programmet kan styrke vår internasjonale posisjon og få mer forskningsbasert innovasjon i næringslivet, sier rektor Dag Rune Olsen, Universitetet i Bergen.

Skaper arbeidsplasser langs kysten

Universitetet i Bergen er en av hovedpartnerne i TCIF, som ellers består av en lang rekke aktører innenfor sjømat og havbruksnæringen. Hensikten med klyngen er å sikre en videre bærekraftig utvikling av norsk sjømatnæring. Klyngen bidrar med arbeidsplasser og verdiskaping langs hele kysten.

Helge K. Dahle, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet,  sier at UiB sitt samarbeid med TSIC basert på universitetets ønske om å utvikle kunnskap som former samfunnet. Studentene vil i møte med næringen motiveres til innsats og utholdenhet fordi virkeligheten gir mange inspirerende stimuli som ikke når inn i lesesalene.

– Vi ser frem til å utvikle studieprogram som profesjonsstudiet i fiskehelse, og et sjømatingeniørstudium sammen med Seafood Innovation Cluster. Vi ser også frem til å utvikle spennende forskningsprosjekter innenfor blant annet algepiloten på Mongstad, seier Dahle.

Internasjonalt orientert innovasjon

– Vi vet det ligger et enormt potensial i havet. Forskerne har anslått at det er mulig å seksdoble omsetningsverdien fra marin produksjon innen 2050.  Skal vi nå det målet, må utdanning og forskning og utvikling være på toppen av vår dagsorden, sier Tanja Hoel, daglig leder av klyngen.

I tillegg til sjømatklyngen har Hordaland en av de sterkeste og mest komplette maritime- og subseaklyngene i verden. De havbaserte næringsklyngene representerer til sammen en betydelig kompetanse som kan bringe inn nye perspektiver for videre bærekraftig utvikling.