Hjem
Aktuelt
DIGITAL UTDANNING

UiB klar med Norges første klima-MOOC

Universitetet i Bergen legger mandag 15. juni ut sitt første åpne nettkurs, en såkalt MOOC, på plattformen FutureLearn. Dermed tilbys den til over en million nettstudenter verden over.

Filming av klima-MOOC på Grønland
Professor Kerim Hestnes Nisancioglu under filming av UiBs klima-MOOC på kysten av Grønland.
Foto/ill.:
Frode Ims, UiB

Hovedinnhold

Kurset med tittelen «Causes of climate change» ble opprinnelig tatt initativ til av Klimastiftelsen og er utarbeidet av Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning. Kerim Hestnes Nisancioglu og Asgeir Sorteberg har det faglige ansvaret. 

 

Setter klimaendringer i perspektiv 

De to er også gjennomgangsfigurer i de seks filmene som sammen med quizer, interaktive modeller, diskusjonsforum og pensumtekster utgjør MOOCen. 

Nettkurset skal se på hva som driver klimasystemet og klimaendringene. Det tar for seg naturlige klimapåvirkninger som sol og vulkaner, og diskuterer også menneskeskapte påvirkninger. 

For å illustrere poengene i kurset er det gjort filmopptak med de to professorene på Grønland, samt på Geilo, Mongstad og Herdla. 

Kurset blir den første norske MOOCen med klima som tema. Internasjonalt finnes det noen fra før, men Kerim Hestnes Nisancioglu mener UiBs klima-MOOC skiller seg ut fra de andre.  

– Noe av det spesielle med dette kurset er at det diskuterer klimavariasjoner både i fortid, nåtid og fremtid. Vi går tusenvis av år tilbake, og setter dagens klimaendringer inn i et historisk perspektiv. Vi har et bredt fagmiljø på klimaforskning i Bergen, og denne styrken utnytter vi i dette prosjektet, sier han. 

 

Bergensreklame

Nisancioglu er spent på mottakelsen. Andre kurs med klima som tema har fått mange tusen studenter. 

– Vi tror det kan være et stort potensiale her. Gjennom dette kan vi nå bredt ut internasjonalt, og gi studenter som ellers ikke har tilgang på høyere utdanning kurs med et høyt faglig nivå, sier han. 

Kurset kommer også til å bli brukt i UiBs egen undervisning. 

Det er åpent for alle, men for å ha fullt utbytte av det bør man ha videregående utdanning og en interesse for fysikk, sier Nisancioglu. 

Et mål med kurset er også å rekruttere nye studenter til studier av geovitenskap og klima. Og gjerne få dem til Bergen. 

– Vi filmer jo mye i Bergen og i norsk natur. Det er en del av målet å vise frem byen for å tiltrekke oss nye studenter. Og så er det jo i Bergen at den moderne meteorologien ble oppfunnet. Det er også noe vi spiller på, sier han. 

 

Online professorer

Kurset er åpent for påmelding frem til 20. august og vil ha oppstart 21. september. 

For selv om dette er åpne nettbaserte kurs, er litt av poenget at alle kursdeltakerne tar dem samtidig, med en felles start- og sluttdato. Da kan de ha diskusjonsgrupper og få innspill fra kursholderne. De to professorene Nisancioglu og Sorteberg vil følge med studentene online under kursperioden. 

MOOCen legges ut på den britiske plattformen FutureLearn, som ble opprettet som et samarbeid mellom flere britiske universiteter og høgskoler. I dag er over 50 akademiske partnere verden over tilknyttet læringsplattformen, og  FutureLearn har over 1 million nettstudenter på de ulike kursene som er lagt ut. 

Universitetet i Bergen startet samarbeidet med FutureLearn i mars 2015. Viserektor Oddrun Samdal har som mål å lansere flere tilsvarende nettkurs i tiden fremover.

– Internasjonalt samarbeid har alltid vært viktig for Universitetet i Bergen, og vi har et stort antall vitenskapelig ansatte, stipendiater og studenter fra andre land. Gjennom FutureLearn når vi enda flere med vår utdanning og forskning, og vi får nye muligheter til å samarbeide med universiteter og kulturinstitusjoner med en felles lidenskap for global utdanning, sier hun.