Hjem
Aktuelt
UNIVERSITETSAULAEN

Universitetsaulaen åpner med surferock og Sjostakovitsj

Foredrag av Terje Tvedt, surferockbandet Hvitmalt Gjerde, en dag med barneuniversitet og avslutningskonsert med slagverkssymfoni og videokunst. Det blir noen av ingrediensene i åpningsukene for den nye Universitetsaulaen i Bergen.

Noe av programmet under åpningsukene for Universitetsaulaen i Bergen
Noe av programmet for åpningen av Universitetsaulaen: Terje Tvedt, slagverk og Sjostakovitsj, Jørn Øyrehagen Sunde og Hvitmalt Gjerde. Samt en dag med barneuniversitet.
Foto/ill.:
Lisbeth Michelsen / Thor Brødreskift / Elisabeth Akselvoll / Synne Bønes / Katie McVey, U.S. Fish & Wildlife Service.

Hovedinnhold

Universitetsaulaen åpner offisielt 2. september, men allerede 28. august starter det hele med doktorpromosjon, etterfulgt av Studentersamfunnets første høstmøte den 29. Deretter går det slag i slag fram til 15. september, med foredrag, seminar, debatter og konserter. De fleste arrangementene er åpne for alle, og det blir gratis adgang. 

– Vi ønsker å vise frem alt Universitetsaulaen kan brukes til, sier Anne Lise Fimreite, prorektor ved UiB og leder av programkomiteen for åpningsukene. 

– Aulaen er en fantastisk arena for alt fra vitenskapsformidling til kulturarrangementer. Dette skal være en storstue, ikke bare for universitetet, men for hele Vestlandet, så nå ønsker vi å invitere alle inn til å oppleve den, sier hun. 

 

Åpent hus 2. september

Om kvelden 2. september, etter det offisielle åpningsarrangementet, er det åpent hus i den nye aulaen, og resten av av den nyoppussede sørfløyen i Naturhistorisk museum. Bergensbandet Hvitmalt Gjerde spiller. Bandet har gjort stor suksess med sin surferock med norske tekster, senest på Bergenfest. 

Den nye museumskafeen Café Christie, som skal drives av Godt Brød, åpner 3. september. Samme dag blir det et foredrag om høyesterett av professor Jørn Øyrehagen Sunde

Lørdag 5. september blir det et seminar om Vestlandet i endring og omstilling. Professor Terje Tvedt, kjent blant annet for NRK-serien «Kampen om Nilen», holder foredrag om vannets betydning. Etterpå blir det debatt. 

Barneuniversitetet står på programmet torsdag 8. september. 

– Her har vi invitert sjetteklasser i bergensskolene inn til en dag i aulaen med forelesninger og utdeling av diplomer fra rektor, akkurat som på et ordentlig universitet, sier Anne Lise Fimreite. Tilbudet har vært svært populært, og de 250 plassene er allerede fylt opp.

 

Dyrebilder og hagevandring

Fredag 11. september er det klart for en kveld med Universitetsmuseet, med tittelen "Mens vi venter på #mittmuseum". 

– Blant annet blir det åpning av en utstilling av Helge Skodvins fantastiske bilder av flyttingen av dyrene fra Naturhistorisk museum, «A moveable beast», forteller Anne Lise Fimreite. 

Bildene har fått mye omtale, blant annet i Time Magazine. Denne kvelden blir det også vandring i musehagen med teaterinnslag og musikk, foredrag om utstillingsplanene for Naturhistorisk museum og opplesninger for barn. 

 

Avslutter med et smell

Lørdag 12. september holder Frank Aarebrot, Johan Giertsen og 5080 Nyhetskanalen valgshow under alumnusdagen, før det hele avsluttes med et smell tirsdag 15. september. 

– Da fyller vi Universitetsaulaen med slagverksinstrumenter og videokunst, med blant annet Sjostakovitsj sin siste symfoni på programmet. Vi planlegger å dempe lyset i aulaen for å få godt utbytte av de visuelle effektene, og håper dette blir en stor opplevelse for både øyne og ører, sier Anne Lise Fimreite. 

 

Her er hele programmet for åpningsukene 

Fredag 28. august 

Doktorpromosjon, kun for inviterte gjester 

Lørdag 29. august 

18.00: Åpningsmøte i Studentersamfunnet for høsten 2015

Onsdag 2. september 

16.00: Offisiell åpning av Universitetsaulaen i Berge

Etterpå blir det åpent hus i Universitetsaulaen og konsert med Hvitmalt Gjerde. Åpent for alle. 

Torsdag 3. september 

10:00 Åpning av Café Christie. 

Godt Brød skal drive den nye museumskafeen Café Christie og ønsker alle velkommen! 

18:00 Høgsterett og demokratiet i 200 år – konflikt eller samarbeid?

Foredrag av professor Jørn Øyrehagen Sunde, forfatter av «Høgsteretts historie 1965–2015». Åpent for alle. 

Fredag 4. september 

Åpen doktordisputas

Opplev høytideligheten, stemningen og spenningen når en ny kandidat skal disputere for sin doktorgrad. I regi av Det samfunnsvitenskaplige fakultet. Åpent for alle. 

Lørdag 5. september

14.00–16.00: Vestlandet i endring og omstilling

Foredrag av Professor Terje Tvedt om klima og vann: «Fra globale prosesser til lokale konsekvenser.»

Etterpå leder kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende en paneldiskusjon omkring temaet, med deltakere fra politisk ledelse, næringsliv og organisasjoner. Åpent for alle 

Tirsdag 8. september 

10.00: Barneuniversitetet

En universitetsdag for 6. klasser i bergensskolene, ledet av Andreas Wahl. 250 elever har fått plass. 

Torsdag 10. september

17.00: International Afternoon

En kveld for internasjonale studenter og ansatte ved UiB. Forelesninger, underholdning og skråblikk på Norge. 

Fredag 11. september 

18.00–22.00: Mens vi venter på #mittmuseum

En kveld med Universitetsmuseet: Åpning av Helge Skodvins utstilling med bilder fra flyttingen av dyrene fra Naturhistorisk museum og presentasjon av boken «A moveable beast». Omvisning i Muséhagen og presentasjon av boken "Muséhagen i Bergen – levende botanikk i over hundre år". I tillegg blir det korsang fra tre kor, teateropptrinn, studentquiz, digital fotoutstilling, «vin&viten»-foredrag, avduking av kunstinstallasjon og flott orkestermusikk! Åpent for alle.

Lørdag 12. september 

11.00–17.00 Alumnusdag, for alle tidligere studenter ved UiB. 

En del av programmet vil foregå i aulaen. Blant annet valgshow med Frank Aarebrot, Johan Giertsen og 5080 Nyhetskanalen. 

Tirsdag 15. september 

21.00 En symfoni av slagverk

Musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester, BIT20 Ensemble og Griegakademiet trommer sammen til en storslått avslutning på åpningsuken. Hver krok av den nye aulaen skal fylles med rytmer, marimba og Sjostakovtisj siste symfoni. Musikken får følge av Birk Nygaards videokunst. Konserten arrangeres i samarbeid med Festspillene i Bergen. Åpent for alle.