Universitetsmuseet

Religiøse ikoner gjenoppstår i Romania

Universitetsmuseet i Bergen er med i et samarbeid om å lage et ikonmuseum i Romania. Gjenytelsen er en utstilling i Bergen vinteren 2015.

Omvisning på Universitetsmuseet
SAMARBEID OM IKONER: Direktør Henrik von Achen fra Universitetsmuseet i Bergen snakker med postdoktor Ana Dumitran og en kollega fra Gjenforeningsmuseet i Alber Iulia, Romania.
Foto/ill.:
Walter Wehus

Det var et mirakel, Ana Dumitran er overbevist om det.

Gjenforeningsmuseet er en imponerende bygning i den rumenske delstadshovedstaden Alba Iulia, med en fasade som om natten blir opplyst av lysende bånd på de gamle murene.

Det er ikke mange religiøse ikoner igjen etter kommunismen og fallet til diktatoren Nicolae Ceaușescu i 1989. Ikonene i samlingen til Gjenforeningsmuseet er en viktig del av historien til et land der den religiøse og den kulturelle arven i stor grad overlapper hverandre.

Gjenforeningsmuseet var på utkikk etter en norsk partner (se faktaboks) for å renovere en del av det gamle citadellet fra 1700-tallet og lage et museum for disse ikonene. Etter mange henvendelser uten resultat hadde de nesten gitt opp. Og det var da Ana Dumitrans mirakel skjedde.

Ana Dumitran skrev i en e-post til den norske riksantikvaren at de ikke hadde lykkes med å skaffe en sponsor, men hun takket for all hjelpen. Hun la også ved et bilde av et ikon som tidligere var blitt tilskrevet mirakuløse hendelser.

Ikke lenge etter fikk hun svar: ”Jeg er sikker på at jeg har en partner til deg.”

Ikoneksperter møter museumseksperter

Halvannet år senere er Dumitran i Bergen, og blir vist rundt i kirkesamlingen på Universitetsmuseet i Bergen av museumsdirektør Henrik von Achen – hennes nye partner i prosjektet som har fått navnet MuseIkon.

– Vi er her for å lære de beste måtene å ta vare på og stille ut objektene våre. Det er unge ikoner, men de er våre, sier Dumitran.

For von Achen, som både har en faglig bakgrunn i religiøs kunst og et stort engasjement for museale spørsmål, kan det virke som et drømmeprosjekt.

– Det bergenske bidraget her er refleksjonene rundt hva et museum er. Hvordan kan et museum være både en utdanningsinstitusjon, et sted hvor man får tilgang til sin egen kulturarv, og samtidig være aktiv i samfunnet for å videreutvikle denne kulturarven. For eksempel skal en del av dette museet skal være et verksted for dem som lager religiøse ikoner i dag, sier von Achen.

Møtte biskopen

Et museum er ikke lenger et sted hvor man oppbevarer ting som samler støv. Å stille ut objekter som relikvier fra fortiden mener von Achen kan sammenlignes med å låse det ned og kaste nøkkelen.

– Kirkesamlingen her på Universitetsmuseet i Bergen gir folk en tilgang til sin egen kulturarv. Om en Madonna fra 1300-tallets Sogn og Fjordane ikke blir forstått, blir den i beste fall stående som et estetisk objekt. Men den kan være så mye mer. For disse menneskene er det viktig å vise hva ikonene betyr, at de er bundet sammen med livet til befolkningen, sier von Achen.

Under besøket fra Romania fikk Universitetsmuseet et uventet, celebert besøk: Den romansk-ortodokse biskopen for Nord-Europa var i Bergen, og fikk en omvisning i kirkesamlingen med deltakerne i prosjektet.

Ikoner kommer til Bergen

Etter en knapp uke i Bergen vendte Ana Dumitran og kollegene hennes hjem til Alba Iulia for å fortsette arbeidet med det nye museet. De rumenske ikonene vil bli vist på Historisk museum i Bergen mellom november 2015 og februar 2016.

Om det blir flere mirakler gjenstår å se.