Velkommen til Universitetet i Bergen!

Statsminister Erna Solberg, ordfører Trude Drevland og rektor Dag Rune Olsen hilste de nye studentene velkommen til universitetet.

Statsminister Erna Solberg og rektor Dag Rune Olsen i Nygårdsparken
VELKOMSTKOMITEEN: Statsminister Erna Solberg og rektor Dag Rune Olsen tok imot de nye UiB-studentene i Nygårdsparken tirsdag 11. august.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

De nye studentene ved Universitetet i Bergen kunne knapt bedt om en mer tradisjonell bergensk velkomst: Det regnet tett i Nygårdsparken da det akademiske året offisielt ble åpnet 11. august med taler fra blant annet statsminister Erna Solberg.

(Tidligere hadde de nye internasjonale studentene blitt ønsket velkommen med buekorps.)

Rektor Dag Rune Olsen ønsket de nye studentene velkommen og oppmuntret dem til å bruke alle mulighetene studietiden gir.

– Vi vil at du skal prege Universitetet i Bergen ved å stille spørsmål, ha meninger om det dere lærer, og ikke minst at dere deltar aktivt i debatter. Enten det er på forelesninger, i Studentersamfunnets debattarenaer eller på kronikkplass i Bergens Tidende. Bli med å prege Nygårdshøyden og studentfrivilligheten, sa rektor.

Han snakket også om hvordan studier ved universitetet øver opp evnen til kritisk tenkning og refleksjon, noe som gir studentene ballast som globale samfunnsborgere.

– Vi er stolte over at du har valgt Universitetet i Bergen som ditt studiested. Samtidig vet vi at du dermed har gitt oss en betrodd oppgave; nemlig å gi deg en utdannelse av ypperste kvalitet. Den oppgaven går vi til med glede, entusiasme, men også med største alvor og ydmykhet, sa rektor.

– Norges beste og vakreste by

Statsminister Erna Solberg ble i 2014 kåret til Universitetet i Bergens første æres-alumn, og under seansen i Nygårdsparken fikk hun tildelt prisen av rektor Olsen.

– Universitetet i Bergen har betydd mye for meg og har en spesiell plass i mitt hjerte. Dere har gjort to viktige valg: Dere studenter har valgt å ta høyere utdanning, og dere har valgt å gjøre det her i Norges beste og vakreste by, sa Erna Solberg med et smil.

I talen holdt statsministeren frem at Norge trenger dem med kompetanse og mye kunnskap, noe som aldri vil være bortkastet.

– Dere kommer til å være et skattkammer av nye ideer. Dere vil være blant UiBs viktigste bidrag for å gjøre det norske samfunnet bedre, sa Solberg.

Avhengig av studentene

Bergens ordfører Trude Drevland var også til stede i Nygårdsparken for å ønske de nye studentene velkommen.

Hun sa at Bergen har godt av å få unge, friske blikk på seg, fra andre kanter av både Norge og verden.

– Vi ønsker å være en god by for studentene,- en by der dere kan føle dere frie til å dyrke alle slags aktiviteter utenom studiene,- en by som har tilbud på mange plan,- ja, en by som setter pris på dere og inkluderer dere. For at Bergen skal være en levende by, er vi helt avhengig at dere er og blir en naturlig del av byen vår, sa Drevland.

Ta en kaffe med Aarebrot

Johanne Vaagland, leder for Studentparlamentet, snakket i sin tale om hvor viktig det er å være kritisk student.

– Etter hvert som dere blir godt kjent på universitetet vil dere gjøre dere opp en mening om hva som er bra og fungerer godt, og hvor ting kan bli bedre. Jeg oppfordrer dere til å engasjere dere i fagutvalget på studiet, i studentutvalget på fakultetet eller i studentparlamentet - der kan dere aktivt bidra til å forbedre deres egen studiehverdag. Vær søkende etter ny kunnskap, bank på døra til professoren din, og utnytt sjansen til å drikke kaffe på Chaos med Frank Aarebrot.