Holbergprisen

Ny faglig leder av Holbergprisen vil fortsette å engasjere

Ellen Mortensen blir ny faglig leder av Holbergprisen fra 1.august 2015. Mortensen tar over etter Ivar Bleiklie som har vært leder de siste fem årene.

NY LEDER: UiB-professor Ellen Mortensen er ny faglig leder for Holbergprisen.
Foto/ill.:
Hjørdis Maria Longva

Hovedinnhold

– Det er viktig å synliggjøre disse fagfeltene og relevansen den fremragende forskningen innen disse fagområdene har for verden i dag. Jeg håper at prisen skal fortsette å engasjere og anspore til bred debatt, både innenfor akademia og i samfunnet forøvrig, sier Mortensen.

Ellen Mortensen er professor i allmenn litteraturvitenskap ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier (LLE) ved UiB. Hun har også vært faglig leder for Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKOK).

– Jeg er beæret over å bli utnevnt som faglig leder av Holbergprisen. Stillingen vil by på interessante og spennende oppgaver, så vel som utfordringer, vil jeg tro. Jeg ser frem til å videreføre og videreutvikle det utmerkede arbeidet som min forgjenger, professor Ivar Bleiklie, har lagt ned. Min ambisjon for Holbergprisen er at den skal gjøres ytterligere kjent i akademiske kretser verden over, og ikke kun i den vestlige verden, sier Mortensen.

Holbergprisen mottar cirka 70 nominasjoner hvert år, blant annet fra prestisjetunge universiteter som Princeton, University of Oxford og London School of Economics.

Holbergprisen er verdens største årlige forskningspris innen samfunnsvitenskapelige fag, humaniora, juss og teologi.  Prisen anerkjenner banebrytende forskning innen nevnte fagfelt og beløper seg til 4,5 millioner norske kroner. Den ble opprettet av Stortinget i 2003 og er blitt kalt «Nobelprisen» for fagfeltene som prisen representerer. Prisen ligger under Kunnskapsdepartementet, men driftes av Universitetet i Bergen.