Universitetsliv

Sylvi er UiBs første studentombud

Som fersk jusstudent opplevde hun universitetet som en jungel. Nå er hun klar til å hjelpe dagens studenter med å finne veien og ivareta rettighetene sine.

Studentombud Sylvi Leirvaag foran Studentsenteret på Nygårdshøyden i Bergen
MED TANKE FOR STUDENTENE: Med bakgrunn som jurist, tillitsvalgt og verneombud er Sylvi Leirvaag (41) klar til å ta fatt som UiB aller første studentombud.
Foto:
Ingunn Halvorsen

- Det er lov å spørre meg om alt! slår Sylvi Leirvaag fast. Hun lister opp noen av områdene hun skal jobbe med som studentombud ved UiB: Læringsmiljøet blant annet på lesesaler, uoversiktlige regelverk, studenters rettigheter og plikter, mobbing, varsling av kritikkverdige forhold…

En viktig oppgave blir å henvise studenter til hvor de kan få svar og hjelp til det de lurer på.

- Jeg skal ikke ta over jobben til de andre enhetene ved universitetet. Mitt mandat er å være en nøytral rådgiver som kan se en sak fra studentens ståsted i møte med det store, profesjonelle universitetet, forklarer hun.

Har taushetsplikt

Den 17. august er juristen fra Laksevåg på plass på sitt nye kontor på Nygårdshøyden.

- Jeg ønsker å ha faste treffetider og oppsøke studentene der de møtes. Det går også an å kontakte meg anonymt, og jeg har selvfølgelig taushetsplikt, sier Leirvaag.

Den første tiden vil hun arbeide spesielt med å utforme innholdet i stillingen og informere om tilbudet. De tillitsvalgte i Studentparlamentet og UiBs læringsmiljøutvalg blir viktige samarbeidspartnere.

Uavhengig rolle

Leirvaag husker godt sitt første møte med universitetet høsten 1992.

- Det var som en jungel, stort og uoversiktlig og vanskelig å orientere seg i. Jeg kom rett fra videregående og skulle både strukturere meg selv og finne meg til rette, minnes hun. Nå ser hun frem til å lære mer om hvilke utfordringer dagens studenter har, og følge dem gjennom jungelen.

- Som jurist er jeg opptatt av å være profesjonell og upartisk, og håper studentene vil ha tillit til rollen min. Jeg gleder meg veldig til å møte dem, og ta fatt på alle oppgavene som ligger foran meg!

Universitetet i Oslo har hatt studentombud siden 2013, mens Universitetet i Stavanger og Høgskolen i Oslo og Akershus har hatt det fra 1. januar i år. I sommer ansatte også UiT Norges arktiske universitet i Tromsø sitt første studentombud.