Hjem
Aktuelt
Hjerneforskning

En altomfattende teori om hjernen

UiB-forsker Kenneth Hugdahl har sammen med kollegaene Karsten Specht og Marcus Raichle publisert en artikkel som beviser et aktivt nettverk for alle kognitive funksjoner i hjernen.

Illustrasjonsfoto: colourbox.no
REVOLUSJONERENDE: Kenneth Hugdahl og kollegaer vil bevise at det eksisterer et kognitivt nettverk for alt i den menneskelige hjerne.
Foto/ill.:
Colourbox.com

Hovedinnhold

– Jeg opplevde et øyeblikk jeg tror er mer vanlig for teoretiske fysikere. At noe bare må være der, selv om man ikke kan se det, sier hjerneforsker Kenneth Hugdahl til På Høyden.

 

Et felles nettverk?

Hugdahl trodde først det bare var en misforståelse. Under forberedelser til en forelesning satt han med ni fMRI-bilder foran seg, og oppdaget plutselig at de aktive røde og gule feltene dukket opp på de samme stedene på alle bildene. Hjerneforskeren måtte spørre seg selv: kunne det være mulig at fantes ett nettverk som gikk på tvers av alle kognitive funksjoner?

6. august ble artikkelen On the existence of a generalized non-specific task-dependent network (Frontiers in Human Neuroscience) publisert.

 

Helt ny retning

Selv om tanken har vært tenkt før, har ingen hjerneforskere tidligere kunnet bevise empirisk at det finnes et kognitivt nettverk for alt. Det er derfor en revolusjonerende tanke å kunne se for seg noe som fungerer som en slags koblingsskjema for hjernen.

Tradisjonelt har denne type hjerneforskning sett på enkeltfunksjoner for oppgaveløsning i enkeltområder av hjernen. Hugdahl og kollegaenes artikkel kan være første steg i en helt ny retning, mot noe som kan bli nevrovitenskapens versjon av «theory of everything» - én forklaring for alle aktive, kognitive funksjoner.