Odontologi

Første odontologistudent har fullført forskerlinjen

Long Giang Nguyen (25) mener Forskerlinjen ved Universitetet i Bergen har gitt ham et helt annet utgangspunkt for veien videre.

Long Giang Nguyen
FORSKERASPIRANT: Long Giang Nguyen har forsket på egenskaper ved protesematerialer i nylon. Her presenterer han arbeidet sitt på Dentsply Student Clinician Research Program 2015 i København.
Foto:
Privat

– Forskerlinjen var et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier Long Giang Nguyen.

Han mener forskerlinjen har gitt han et helt annet utgangspunkt for veien videre, enn om han hadde valgt det vanlige tannlegestudiet.

– Jeg tror jeg har fått gode forutsetninger til å kunne forstå yrket mitt på en annen måte enn jeg hadde ellers, sier Nguyen.

Forskeropplæring

Nguyen jobber nå som allmenntannlege, men ser ikke bort i fra at han en dag vil gå videre med ph.d.-utdannelsen.

– Akkurat nå ønsker jeg å bruke den kliniske erfaringen til å sette læren ut i praksis. Men det er godt å vite at døren står åpen dersom jeg vil fortsette med forskning, sier han.

Mens medisinstudentene har hatt tilbud om forskerlinje i over ti år, er det først de fire siste årene at odontologistudentene har fått samme mulighet. Forskerlinjestudentene følger ordinært lege- eller tannlegestudium, men får i tillegg forskeropplæring og utfører et forskningsarbeid, som kan være starten på en ph.d.-grad.

Alle kan forske

Marit Øilo ved Institutt for klinisk odontologi er leder for forskerlinjen i Odontologi. Hun ønsker at studentene gjennom forskerlinjen skal skjønne at forskning kan være aktuelt for alle, og ikke bare noen få.

– Vi ønsker å få studentene interessert i forskning, og at de skal komme tilbake for å ta ph.d.-graden hos oss, sier hun.

Ett av målene med forskerlinjen er å få ned gjennomsnittsalderen for doktorgradsstipendiatene, og på den måten sørge for at de som vil gå videre med forskning kan få en lengre forskerkarriere.

– En kort forskningskarriere minsker jo sjansen for en nobelpris, legger Øilo til med et smil.