Doktorpromosjon

– Bedre kommunikasjon gir bedre forskning

For å løse verdens komplekse problem, må forskere snakke sammen på tvers av ulike fag. Det var budskapet på doktorpromosjonen i Universitetsaulaen.

Doktorpromosjon i Universitetsaulaen
HØYTIDELIG SEREMONI: Rektor Dag Rune Olsen og prorektor Anne Lise Fimreite går fremst i prosesjonen under doktorpromosjonen i den nye Universitetsaulaen.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

I vårsemesteret 2015 avla 141 personer doktorgraden sin hos Universitetet i Bergen. Dette ble markert med den tradisjonsrike doktorpromosjonen fredag 28. august.

– Dette er en historisk dag, først og fremst for dere, men også for Universitetet i Bergen. Dette er første gang vi har vår tradisjonsrike doktorpromosjon i denne storslåtte aulaen. Selv om vi har hatt fine markeringer i Håkonshallen, er det godt å endelig ha doktorpromosjonen tilbake på universitetets grunn, sa rektor Dag Rune Olsen.

Doktorpromosjonen er det første arrangementet som finner sted i den nye Universitetsaulaen, som åpner offisielt først den 2. september. Aulaen ligger i den sørlige fløyen til Universitetsmuseet i Bergen.

Utveksling og samarbeid

I talen til de nye doktorene snakket rektor om diplomet som de fikk utdelt.

– Det symboliserer at du har tatt den fremste utdanningen et universitet og et samfunn kan tilby, og representerer det vitenskap dypest sett handler om. Det symboliserer at du har nedlagt et formidabelt arbeid som har krevd stor innsats og målbevissthet. Og det symboliserer slutten på en lang reise du har all grunn til å være umåtelig stolt over å ha gjennomført, sa rektor.

Rundt en tredjedel av doktorene som ble feiret denne fredagen i august var internasjonale. Rektor snakket også spesielt til disse, og påpekte at kunnskap ikke kjenner noen landegrenser.

– Bare gjennom utveksling og samarbeid om forskning kan vi håpe på å løse verdens store utfordringer, sa rektor.

Kommunikasjon av forskningen

Mathew Alexander Stiller-Reeve, opprinnelig fra Devon i Storbritannia, holdt tale på vegne av de nye doktorene. Han disputerte i februar for en doktorgrad om monsunen i Bangladesh.

– Jeg har forstått at å kommunisere forskningen vår er en uhyre viktig del av hele prosessen. Mens problemene i verden blir stadig mer komplekse, blir det enda viktigere at kunnskap går på tvers av fagdisipliner. Og når forskningen vår blir tverrfaglig, blir det enda viktigere hvordan vi snakker om den, sa Stiller-Reeve.

Han kom også med en utfordring til universitetet: Å utvikle og tilby kommunikasjonskurs for både bachelor- og masterstudenter og ansatte.

– Å lære det grunnleggende tar ikke mye tid. Men nå mer enn noensinne er denne kunnskapen essensiell for forskningens fremtid. Desto bedre studentene er til å kommunisere, desto bedre vil forskningen vår bli, sa Stiller-Reeve.

Muligheter i Bergen

Stiller-Reeve snakket også om hvilke muligheter man har som doktorgradsstudent: Muligheter til å reise, til å utvide horisontene.

– Å ta en doktorgrad i Norge ved Universitetet i Bergen har vært en enorm mulighet for oss alle. En mulighet til å bli behandlet som et menneske, og få en rettferdig lønn for arbeidet det er forventet at vi gjør. Det er en mulighet til å bli behandlet som en kollega heller enn som en assistent. Vi er ikke personlige assistenter for veilederne våre, men samarbeidspartnere: Vi gjør forskningen sammen!