UiB får penger til å gjenåpne Naturhistorisk museum

Regjeringen vil gi startbevilgning til restaureringen av Naturhistorisk museum i Bergen.

UiB får støtte til Museumsprosjektet

– Bevilgningen kommer i høst, så skal museet bli gjort ferdig. Det lovte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til rektor Dag Rune Olsen da de møttes foran Universitetsmuseet.
Produsent:
Magnus Ellingsgard Øverli

Hovedinnhold

– Dette er en gledens dag, og en dag vi har ventet på. Det er svært hyggelig at regjeringen endelig har funnet rom til å finansiere fullføringen av Museumsprosjektet, sier rektor Dag Rune Olsen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kunne overbringe den glade nyheten på Muséplass torsdag 3. september.

– Vi vil gi startbevilgning i budsjettet til å rehabilitere og åpne det som er et ikon i Bergen og en viktig samling for hele landet. Vi kan ikke leve med at museet er stengt over lengre tid, sa Isaksen, sa Isaksen.

Han fortalte at politikerne har merket det store engasjementet folk har hatt for museet, som har vært stengt siden 2013. Mange har delt bilder og minner fra museet med emneknaggen #MittMuseum.

– Dette har stor betydning for barna, som igjen vil kunne oppleve naturhistorisk museum. Det er en del av byens sjel, og viktig for å vekke interessen og nysgjerrigheten i de små, sier Olsen.

Stengte dørene i 2013

I mai 2013 fikk Universitetsmuseet penger til første del av oppussingsprosjektet: Å gjøre om sørfløyen fra kontorer og magasiner til en aula og museumskafé.

Da Universitetsmuseet stengte dørene for oppussing i november 2013, var museumsbygningen i så dårlig stand at det gikk ut over samlingene. Samlingene ble flyttet over i nye magasiner mens arbeidet med aulaen foregikk.

Universitetsaulaen ble åpnet på storslagent vis onsdag 2. september.

Lettet museumsdirektør

– Vi er veldig glade, veldig begeistrede og veldig lettet, sier museumsdirektør Henrik von Achen.

Han håper at samarbeidet og ekspertisen kan videreføres fra arbeidet med Universitetsaulaen, til den andre fasen av Museumsprosjektet. Da vil museet kunne åpne igjen i 2019.

– Vi skal i alle fall prøve å åpne igjen så tidlig som mulig. Under arbeidet med aulaen kunne man røske ut hele innmaten, mens i arbeidet med resten av museumsbygningen er det snakk om å rehabilitere et bygg med veldig få inngrep, sier han.

– Det betyr veldig mye for oss på det mentale plan å vite at museet snart kommer til å åpne igjen, sier Von Achen.