NY FORSKER

Institutt for geografi ansetter anerkjent forsker

Stefan Bouzarovski er en internasjonal ledende forsker på energiomstilling. Han har nå blitt ansatt som professor II ved Universitetet i Bergen.

Bouzarovski and Haarstad
ENERGI FORMER BYER: Folk flest bor i byer og det er der mest energi blir konsumert. Hva skjer når nye energisystemer kommer på plass? Det ønsker Håvard Haarstad (t.v.) og Stefan Bouzarovski å finne ut av.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen

Hovedinnhold

Geografiprofessor Stefan Bouzarovski fra Manchester ble ansatt som professor II ved Institutt for geografi fra 1. November. Stillingen er finansiert gjennom Akademiaavtalen mellom Universitetet i Bergen (UiB) og Statoil.

Bouzarovski ønsker å utvikle førsteklasses forskning på energiomstilling, som en del av forskningsgruppen Spaces of Climate and Energy Laboratory (SpaceLab), som forsker Håvard Haarstad leder.

Tiltrukket av innovativ bergensforskning

Bouzarovski sier at han ble tiltrukket av stillingen fordi Institutt for geografi og UiB er internasjonalt kjente for å drive innovativ høykvalitetsforskning på energiomstillinger.

– Særlig har SpaceLab etablert en forskningsagenda på et område som trenger vitenskapelig og politisk oppmerksomhet, og som er relativt uutforsket til nå, sier Bouzarovski og fortsetter:

– Energi danner grunnlaget for hvordan byer utvikles og bygges. Det er derfor spennende å få lov til å jobbe sammen med en forskningsgruppe som setter de geografiske og urbane aspektene rundt energi, samt lavkarbonomstilling, i fremste rekke, sier Bouzarovski.

Sterkere samarbeidsprosjekter

Bouzarovski er en internasjonalt ledende forsker og rådgiver rundt energiomstilling. Han har allerede bygget opp og er direktør for et fremragende forskningsmiljø ved Centre for Urban Energy and Resilience (CURE) i Manchester.

I løpet av sin treårsperiode som professor II ved UiB ønsker han å etablere sterkere forbindelser med forskerne ved instituttet og ved SpaceLab. For å få til dette, nevner han blant annet fellespubliseringer, felles prosjektsøknader og workshops.

– Jeg ønsker å utvikle et eget samarbeidsprogram mellom Universitetet i Bergen og Centre for Urban Resilience and Energy, som jeg leder ved University of Manchester. Vi har sammenfallende akademiske interesser og jeg ser for meg mange interessante synergier fremover, sier Bouzarovski.

Forsker i særklasse

SpaceLab-leder Håvard Haarstad er i finalerunden til Rekrutteringsprogrammet til Bergens forskningsstiftelse (BFS). Med SpaceLab, har han ambisjoner om å søke større stipender fra for eksempel Det europeiske forskningsrådet (ERC), og Horisont 2020. Haarstad er sikker på at han selv og forskergruppen kan få i stand sterkere prosjekter med Bouzarovski på laget.

– Stefan Bouzarovski er veldig sterk teoretisk. Han har et annet geografisk fokusområdet enn oss, noe som utfyller vårt arbeid, sier Haarstad.

– Det tette samarbeidet fremover, gjør at vi kan benytte oss av en virkelig kapasitet innen energi- og klimaforskning, fortsetter han.

En del av ansettelsesavtalen gir SpaceLab-forskere muligheten til å hospitere hos Bouzarovskis CURE-senter ved University of Manchester.