Horsiont 2020

UiB-forskere i EU-støttet virusprosjekt

Forskere fra Institutt for biologi og Senter for geobiologi ved UiB skal bidra til å finne svar på hva virus egentlig er, og hva de kan brukes til.

Virus-X
LYSENDE DNA: Dette bildet er tatt i et Fluorescense-mikroskop og viser virus og bakterier i sjøvann. De minste prikkene er virus, og de største er bakterier. DNAet til virusene og bakteriene er farget med et grønt fluoriserende fargestoff, kalt SYBRgreen.
Foto/ill.:
Gunnar Bratbak, UiB

– I sjøvann er det enorme mengder viruspartikler; i bare en dråpe finner vi en million, og variasjonen blant disse partiklene er svært stor, forteller Ruth-Anne Sandaa, som er professor ved Institutt for biologi.

Sammen med Ida Helene Steen og Håkon Dahle, som begge er forskere ved Senter for geobiologi, et av UiBs sentre for fremragende forskning (SFF) er hun tilknyttet det EU-støttede prosjektet Virus-X: Viral Metagenomics for Innovaton Value.

Utgangspunktet for prosjektet er å prøve å finne gener hos virus i sjøvann og varme kilder, som kan brukes innovativt innen bioteknologi.

Fornybare ressurser

I EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 er bioteknologi definert som en av de fire viktigste satsningsområdene innen forskning og innovasjon.

– Det overordnede for prosjektet er at vi i fremtiden trenger å gjøre bedre bruk av ressursene fra naturen. Vi trenger bedre grønne løsninger og fornybare ressurser, og da er bioteknologi et viktig forskningsfelt, sier Steen.

Virus-X-prosjektet får 8 millioner euro, eller cirka 70 millioner norske kroner i støtte, fordelt over tre år. Av disse går cirka 500.000 euro, altså omtrent 4,5 millioner kroner, til forskerne i Bergen.

– Det er et stort prosjekt, der vi får muligheten til å jobbe sammen med mange av Europas beste forskere på dette området, forteller Ruth-Anne Sandaa.

Virus-X blir ledet fra Island, og har partnere i Nederland, Sverige, Polen, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, og altså Norge.

Ukjente gener

Bakgrunnen for prosjekttittelen «Virus-X» er at de fleste virusgenene og deres funksjoner fremdeles er ukjente.

– Ett av målene med prosjektet er å bli enda flinkere til å sammenligne gener man finner med gener vi allerede kjenner til. I tillegg vil det være gener som ikke ligner på noe, og de genene kan også være kjempespennende. Kanskje de gjør noe helt nytt som vi ikke har visst om før, forteller Håkon Dahle.

For å kunne bruke virusgener som utgangspunkt for å lage enzymer som kan benyttes i bioteknologi, må man kjenne til funksjonene til de ulike genene. I Virus-X-prosjektet kalles virus for «the last frontier», fordi man enda vet så lite om den genetiske variasjonen på området.

– Dersom vi kan kartlegge dette store, ukjente og varierte landskapet, og identifisere funksjonene, kan vi på sikt gjøre det tilgjengelig for bioteknologi, sier Steen.