UTDANNING | STUDENTUTVEKSLING

Medisinstudenter reiser til Russland

Universitetet i Bergen har opprettet utvekslingssamarbeid for medisinstudenter med North-western State Medical University i St. Petersburg.

Utvekslingsstudenter på medisinstudiet
INTERNASJONALE STUDIER: Medisinstudentene Lars Haga Bringeland, Kornelius Bach-Solheim og Håkon Vegrim har fått en sjelden mulighet til å dra til Russland på studieutveksling.
Foto/ill.:
Elin Espe Stensvand

Klinisk institutt 1 og det nevrologiske fagmiljøet ved Universitetet i Bergen har fått tildelt midler fra Senter for Internasjonalisering av Utdanning (SIU), for å etablere et utdanningssamarbeid med North-western State Medical University named after I.I.Mechnikov i St. Petersburg.

Som en del av dette samarbeidet skal fjerdeårsstudentene Lars Haga Bringeland, Kornelius Bach-Solheim og Håkon Vegrim tilbringe siste halvdel av mars 2016 på utveksling i St. Petersburg. Samtidig kommer det to studenter og to ph.d.-kandidater fra St. Petersburg på utvekslingsopphold til UiB.

Annerledes praksis

– Det er en helt unik mulighet å få denne sjansen til å reise ut som en del av studiet, mener Bach-Solheim.

De tre medisinstudentene spesialiserer seg i nevrologi, og ser fram til å se nærmere på hvordan nevrologi blir praktisert i Russland sammenlignet med i Bergen. I tillegg er muligheten til å få oppleve kulturbyen St. Petersburg på nært hold noe av det som frister mest.

– Jeg jobbet som grensevakt i militæret, og fikk litt kjennskap til Russland da, men dette er jo noe helt annet, sier Håkon Vegrim.

– Det blir også noe helt annet enn å være turist i landet. Nå får vi sjansen til å bli kjent med folk og oppleve kulturen, i tillegg til å se nærmere på forholdene ved et russisk sykehus, sier Lars Haga Bringeland.

Et internasjonalt fag

Instituttleder Nils Erik Gilhus og administrasjonssjef Jorunn Skei besøkte i høst St. Petersburg for å diskutere utdanningssamarbeid, og det ga fort resultater. De er svært fornøyde med at samarbeidet med det russiske universitetet nå blir en realitet.

– Medisin er et internasjonalt fag, så vi medisinere har en stor mulighet til å kunne samarbeide med resten av verden. Det er interessant å kunne sammenligne våre resultater innen forskning og utdanning med andre land, mener Gilhus.

Bygger bro

Instituttlederen tror det vil være lærerikt, både administrativt og faglig, å få nærkontakt med en annen kultur.

– Hovedpoenget med utvekslingssamarbeidet er jo selvsagt at vi selv skal bli bedre. Vi skjerper oss når vi får besøk, og når vi selv drar ut. Men rent politisk tror jeg også at et slikt utvekslingssamarbeid er en fin måte å bygge bro mellom Norge og Russland på, sier Gilhus.