Milliondryss gjennom Akademiaavtalen

Fire nye prosjekter og tre professor og førsteamanuensis II-er stillinger blir finansiert via Akademiaavtalen mellom UiB og Statoil i 2016.

Solenergi
Akademiaavtalen skal stimulere til grunnforskning innen områder som er strategisk viktige for Statoil og UiB. Avtalen som går fra 2014-2019 har et budsjett på 55 millioner kroner. Fornybar energi og energiomstilling er hovedfokus for årets utlysning.
Foto/ill.:
Colourbox

Styringsgruppen for Akademiaavtalen mellom Universitetet i Bergen (UiB) og Statoil har innvilget fire prosjekter og tre professor II-stillinger for 2016. Til sammen blir UiB tildelt cirka 8,4 millioner kroner, ettersom tre av søknadene slås sammen til én.

Disse fire prosjektene får støtte via Akademiaavtalen ved UiB:

• Professor Gisela Böhm ved Institutt for samfunnspsykologi: Pathways to energy transition: Understanding public perceptions and preferences. Bøhm får innvilget 2,1 million kroner
  • Professor Kjersti Fløttum ved Institutt for fremmedspråk: Nordmenns oppfatninger av energi og energiomstilling. Fløttums prosjekt ble innvilget 900 000 kroner.
  • Stipendiat Ignacio Herrera Anchustegui ved Det juridiske fakultet: Regulating energy markets, a perspective from EEA/EU Competition and Public procurement Law. Anchustegui får tildelt 2,5 millioner kroner.
  • Professor Haflidi Haflidason ved Institutt for geovitenskap: Geologieksursjon med Master og PhD-studenter til Island sommeren 2016. Haflidason får innvilget 80 000 kroner.

Disse tre får finansiering til professor og førsteamanuensis II-stillinger:

• Professor Eystein Jansen ved Institutt for geovitenskap. Jansen får 600 000 kroner i støtte til å ansette Dr. Jessica Jewell ved International Institute for Applied Systems Analysis ( IIASA) i tre år. Førsteamanuensis II-stillingen inngår i prosjektet Nye perspektiv på energiomstilling etter Parisavtalen.

• Professor Tanja Barth ved Kjemisk institutt blir tildelt 600 000 kroner for å tilsettelse Dr. Mike Kleinert ved Kjemisk institutt i en førsteamanuensis II-stilling i to år. Stillingen inngår i prosjektet Life Cycle Assessment as a tool to evaluate Biorefinery concepts in energy transitions.
  • Professor Peter M. Haugan ved Geofysisk institutt får 600 000 kroner for å ansette Dr. Ivan Østvik ved NCE Cleantech og CMR Prototech til en professor II i maritim energi, i tre år.

Disse prosjektene blir slått sammen:

Styringsgruppen i Akademiaavtalen ønsker at Kjersti Fløttum, Gisela Böhm og Eystein Jansen sammen skal utvikle en felles prosjektbeskrivelse med utgangspunkt i de enkelte søknadene de hver for seg har sendt inn i søknadsrunden. Rammen for et slikt prosjekt er 4,6 millioner kroner, altså én million mer enn de hadde fått til sammen for sine enkeltprosjekter.

Styringsgruppen ønsker at tittelen på det samlede prosjektet skal være Pathways to energy transitions. Forskerne kommer til å sende inn en felles prosjektbeskrivelse, ifølge Forskningsadministrativ avdeling.

Neste styringsmøte i Akademiaavtalen er 6. april 2016.