Universitetsliv

Feiret forskningsstart på fortidsklima

Bjarte Hannisdal og Nele Meckler ved Institutt for geovitenskap har hver for seg fått stipend fra Bergens Forskningsstiftelses rekrutteringsprogram. Oppstarten av forskningsprosjektene deres ble markert i begynnelsen av mars.

Portrett av forskerne og BFS-ledelsen
STIPENDMOTTAKERE: Nele Meckler og Bjarte Hannisdal (i midten) sammen med daglig leder Sveinung Hole (t.v.) og styreleder Kåre Rommetveit (t.h.) i Bergens forskningsstiftelse. Massespektrometeret kan sees til venstre.
Foto:
Walter Wehus

I 2013 og 2014 fikk to forskere ved Institutt for geologi ved Universitetet i Bergen (UiB) ettertraktet pengestøtte gjennom Bergens forskningsstiftelse (BFS) sitt rekrutteringsprogram. Rekrutteringsprogrammet er et samarbeid mellom stiftelsen og UiB, der målet er å gi talentfulle unge forskere spesielt gode rammebetingelser slik at de kan realisere sitt potensiale for å oppnå "international excellence".

Torsdag 3. mars var representanter for UiB og BFS til stede for å offisielt markere starten på de to prosjektene.

Nele Meckler hadde allerede et stipend fra Det europeiske forskningsrådet, et såkalt ERC Starting Grant, og flyttet til Bergen i 2015 for å forske på gjenskaping av fortidsklima. Under markeringen ble snoren bokstavelig talt klippet for det nye massespektrometeret på Realfagsbygget, et instrument som er optimalisert for forskningen til Meckler.

Ved å se på blant annet på molekylene i fossile skjell, skal Meckler og forskerteamet hennes analysere klimadata fra 65 millioner år tilbake. Metoden kalles isotopklyngetermometri, og kort fortalt er det slik at desto kaldere det var da molekylet ble formet, desto flere tunge isotoper inneholder det.

– Vi kunne aldri ha kjøpt dette instrumentet uten støtte fra Bergens forskningsstiftelse, sier Meckler.

Hun legger også vekt på at støtten innebærer midler til en rekrutteringsstilling, altså vil det være en professorstilling for henne å søke på etter at prosjektet er avsluttet.

Klima og fossiler

Bjarte Hannisdal fikk BFS-støtte allerede i 2013, men på grunn av sammenslåing med støtte fra Norges Forskningsråd, startet prosjektet i 2014. Nå er to forskere ansatt, mens to til er på vei.

– Støtten fra Bergens forskningsstiftelse har vært veldig viktig for meg. Det har gjort at jeg har kunnet samarbeide internasjonalt og bygge opp en gruppe, sier Hannisdal, som i likhet med Meckler trekker frem rekrutteringsstillingen i enden av prosjektet.

– Det er spesielt viktig for en som meg som ikke passer helt inn i standarddisipliner, sier han.

Tidligere har Hannisdal forsket på fossiler og livets utvikling, men med nye ansettelser blir temaet bredere.

– Nå jobber vi med klimaproblematikken bakover i tid, og vil ta del i aktiviteten Institutt for geobiologi har på mikrobielle miljø i dyphavet, forteller han.

BFS sår frø

Sveinung Hole, daglig leder for Bergens forskningsstiftelse, benyttet anledningen til å ønske forskerne velkommen, og å takke dem for at de valgte Universitetet i Bergen.

– Jeg er stolt over å representere Bergens forskningsstiftelse, som på en liten måte har medvirket til å så frøene til noe som kommer til å vokse til et enda sterkere forskningsmiljø, sier han.

Gunn Mangerud, instituttleder på Institutt for geovitenskap, takket de to forskerne for å hente inn nye forskningsmidler, ny forskning og nye talenter til instituttet.

– Å tiltrekke oss unge talenter er avgjørende for et institutt som har ambisjoner om å være ledende på et internasjonalt nivå, sier hun.