Hjem
Aktuelt
UNIVERSITETSLIV

Når millioner med forskningen

Forsker Cecilie Schou Andreassens forskning på avhengighet er lest av millioner. Nå får hun Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling.

Cecilie Schou Andreassen fikk Meltzerfondets formidlingspris.
FREMRAGENDE FORMIDLING: Cecilie Schou Andreassen fikk Meltzerfondets formidlingspris.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Hovedinnhold

204 oppslag i norsk papirmedia, 637 oppslag på norsk internett og flere hundre internasjonale nettmedier har omtalt Cecilie Schou Andreassens forskning på ulike former for avhengighet. Huffington Post, med sine 115 millioner unike brukere, er en av flere medier som har omtalt forskningen.

På den årlige Meltzermiddagen fikk den 39 år gamle forskeren Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling og 150 000 kroner.

Martin A. Fernø og Michaël Tatham vant Meltzerprisene for unge fremragende forskere.

Forsker på avhengighet

Cecilie Schou Andreassen er i dag postdoktor ved Institutt for samfunnspsykologi. I august går hun over i ny jobb som professor ved Institutt for klinisk psykologi. Siden doktorgraden i 2009 har hun forsket på ikke-kjemisk avhengighet, mellom annet avhengighet av spill, Facebook, shopping og arbeidsavhengighet.

Temaene har vakt interesse i Kina, Storbritannia, Frankrike, USA og en rekke andre land, og hun har under sin postdoktorperiode formidlet UiB-basert avhengighetsforskning til et særdeles bredt internasjonalt publikum. Hun har store oppslag på CNN, BBC, i Le Monde, China Daily og New York Times - i tillegg til en rekke norske aviser og riksdekkende TV- og radio-kanaler.

Test deg selv

Schou Andreassen har utviklet en rekke tester der folk flest kan teste seg selv for ulike former for avhengighet. Testene ligger åpent tilgjengelig på nettet – på  hjemmesidene til mediehus i Norge og i utlandet. Dette er verktøy som er lett å anvende, og som samtidig utgjør forskningsdata for Schou Andreassen og hennes kolleger.

Schou Andreassen er et eksempel til etterfølgelse, mener utvalget som har innstilt henne til prisen.

”Schou Andreassen viser fram Universitetet i Bergen gjennom sin rolle som både forsker og formidler. Hun bruker medier og web-basert teknologi til å bringe sin forskning ut til allmennheten, og hun bringer folks erfaringer tilbake til UiB og omsetter dette til forskningsdata i anerkjente publiseringskanaler. Hun setter UiB på kartet i inn- og utland, og er et eksempel til etterfølgelse”, skriver utvalget i sin begrunnelse.