UTDANNING

Til UiB for å smake på studentlivet

Elevene Richard og Karen var nysgjerrige på kunnskap om IS og terror. De fikk seg flere aha-opplevelser under Åpen dag ved UiB.

NYSGJERRIGE: Richard Renè Klette og Karen Morvik Torød er nysgjerrig på terror, IS og migrasjon. De fikk stilt noe av nysgjerrigheten under åpen dag ved UiB.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

– Jeg ønsker å lære mer om hvordan kunnskap kan bekjempe terror. Det å forstå hvorfor ekstremisme utvikler seg i verden er veldig interessant, sier Karen Morvik Torød.

Hun går andre året på studiespesialiserende ved Amalie Skram videregående skole og har meldt seg på seminaret «Migrasjon, terrorisme og ekstremisme» som ble arrangert av Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap under Åpen dag ved UiB.

– Veldig aktuelt nå

Åpen dag ved Universitetet i Bergen er et tilbud for elever i videregående skole som snuser på høyere utdanning. I år tilbys over 40 forskjellige seminarer med temaer om alt fra klima og migrasjon til «selfies» og hvorfor vi elsker bilder av oss selv. Fagdagen er delt i to slik at elevene kan velge to helt forskjellige seminarer før og etter lunsj.

Morvik Torød og kameraten Richard Renè Klette kommer fra seminar på henholdsvis matematisk-naturvitenskapelig og psykologisk fakultet før de deltar på terror-seminar.

– Jeg er veldig interessert i politikk og ønsker å studere historie og samfunnsvitenskap for å undervise i disse fagene, sier Klette.

Særlig historikk og kunnskap om Midtøsten er relevant nå, mener han.

– Terror, migrasjon og IS er veldig aktuelt nå, og jeg er opptatt av historie. Særlig interessant er det å få høre mer om IS, sier Klette.

Islam og terror

Historiker Knut Vikør forklarte de kommende studentspirene om fremveksten av IS og hvorfor IS vokser.

– Grunnen til at IS vokser er både religiøs og politisk: For det første blir det sett på som ekte islam i praksis og de ser seg som den eneste mulighet til å dyrke ren islam, for det andre er det politisk: En måte å yte motstand mot det herskende regimet, sier Vikør.

Elevene fikk også et innblikk i ulike typer terrorisme ved religionsviter Håkan Rydving.

– Det er viktig å huske på at vi ikke bare har terror fra islamske eller religiøse grupper. Rundt 70-tallet var terror utført av sekulære grupper som mafiagrupper og politiske grupper ikke uvanlig, påpeker han. Han trekker frem terrorangrepet i Bologna 2. august 1980 der 85 personer ble drept som eksempel.

– Når vi skal forstå terror er det viktig å skille sekulær og religiøs terror. I religiøs terror er det ofte en symbolhandling, påpeker han.

De kommende studentene fikk seg flere vekkere under foredragene.

– Seminarene har gjort meg mer giret på å studere. Det var spesielt interessant å høre om IS og hvordan og hvorfor de har blitt så store. Jeg tror ofte vi glemmer at ikke all terror er religiøs, sier Morvik Torød.